Prezentacija

Promet najveći zagađivač zraka u Sarajevu

sgsd
21.01.2016.
u 06:00

Jedna od mjera je uvođenje eko zona u užoj jezgri grada, a jedan od načina i vinjete za vozila i naplata pristojbe onima koji ulaze u središte

Prikupljeni podaci govore da je promet najveći zagađivač zraka u Sarajevskoj županiji, u kojoj je u 2014. registrirano 130.025 vozila, od kojih je 64% vozila starijih od 15 godina, kazala je Mersiha Imširović iz BIHAMK-a na prezentaciji projekta “Analiza utjecaja cestovnog prometa na kvalitetu životne sredine u SŽ s prijedlogom mjera za poboljšanje”. Ovaj projekt je vršen s ciljem da se utvrdi koliki udio u zagađenju zraka u SŽ imaju motorna vozila. “Jedna od mjera je uvođenje eko zona u užoj jezgri grada, a jedan od načina su vinjete za vozila i naplata pristojbe za ona koja ulaze u uže središte grada”, kazala je Imširović i dodala da postoje i drugi načini kao što su korištenje biciklističke staze, službena vozila s alternativnim gorivima, nabava eko vozila... Martin Tais, stručnjak za kvalitetu zraka i klimatske promjene, smatra da je utjecaj koji ima prometna koncentracija - sitne čestice prašine ispod 10 mikrona, problem, ali sada se pojavio i problem sumpor-dioksida, jer se više grije na ugljen koji je loše kvalitete. “U ovaj projekt je uloženo dosta truda, sagledano je stanje u prometu, ali ako je uključen samo BIHAMK, to nije nešto. Mi smo ograničeni i prirodnim uvjetima, ne samo statističkim”, naglasio je Tais i ponovio da su zone u Sarajevu apsurdne. On smatra da se ne može zabraniti ulazak u Sarajevo, a da je osnovna moguća mjera smanjiti emisiju, ubrzati promet kroz grad, “da ne vozimo auto ako ne moramo, jer mi smo prirodno ograničeni geografskim položajem”, te da sve to treba uzeti u obzir, pa tek onda napraviti dugoročne mjere. “Suština je i prijedlog da se prijeđe na plin, jer dizel goriva izbacuju opasnu prašinu”, istaknuo je Tais. Vrijednost ovog projekta je 17.000 KM, od čega je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša SŽ odobrilo 12.000 KM, a BIHAMK je 5000 KM osigurao iz vlastitih sredstava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?