Znanstvenici tvrde

Pronađene supstancije koje spašavaju ćelije od odumiranja

12.09.2018.
u 09:24

Znanstvenici sa Case Western Reserve University School of Medicine pronašli su način kako da zaustave propadanje imunoloških ćelija povezanih s nizom bolesti, kao što su sepsa, upalna bolest crijeva IBD ili artritis.
U istraživanju objavljenom u časopisu Science Immunology navodi se da je identificirana supstancija koja potencijalno sprječava umiranje ćelija, odnosno koja prevenira stvaraje smrtnih pukotina na ćelijskoj membrani.

Supstancija je primjenjiva na modelu ljudskih i životinjskih ćelija. Znanstvenici ističu da je ovo posve novi farmakološki pristup zaustavljanja destruktivnog procesa.

Ćelije često perforiraju vlastitu membranu kao odgovor na jaku upalu. To je takozvano samoubojstvo ćelija poznato kao piroptoza.

Profesor medicine na Case Western Reserve School of Medicine Derek Abbott istaknuo je da do sada nije postojao farmakološki mehanizam koji bi direktno sprječavao formiranje piroptičkih pora.

-Znamo da nekrosulfonamid sprječava formiranje druge vrste pora, ali slutimo da, isto tako, djeluje protiv piroptoze. Nekrosulfonamid je učinkovit na modelu sepse, a može biti učinkovit i kod tretiranja drugih bolesti koje upale pogoršavaju, kaže on.

Piroptoza je dio začaranog kruga kod mnogih bolesti. Kako umiruće ćelije stvaraju rupe u ćelijskoj membrani, ćelije propuštaju molekule koje regrutiraju nove imunološke ćelije. Iznenadni priljev novih stanica također inicira smrt stanice, javlja se drugi krug piroptoze i može doći do kronične upale.

Nekrosulfonamid je u laboratoriju dodan i životinjskim i ljudskim ćelijama, a imunološke ćelije izložene ovoj kemijskoj tvari ostale su netaknute. Boje i druge molekule nisu istjecale i slale su signale drugim stanicama kao dio normalne, zdrave funkcije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?