Arheološka iskapanja u Ljubuškom

Pronađeni ostaci kasnoantičke vile i predmeti iz doba ranoga kršćanstva

viladoci
Foto: Zoran Grizelj/Vecernji.ba
1/4
13.11.2014.
u 14:20

Radove izvodili studenti arheologije Sveučilišta u Mostaru

Na lokalitetu u zaseoku Doci, Gornja Vitina, Ljubuški, na mikrolokaciji Šipkova Glavica, u literaturi poznatoj pod nazivom Oratorij u Borasima, proteklih dana prilikom arheoloških radova pronađeni su ostaci kasnoantičke vile.

Istraživanja

U sklopu revizijskog iskopavanja zadaća je bila istražiti postojanje jednog kvadratnog objekta s apsidom na istoku i popratnim građevinskim materijalom, te kameni namještaj karakterističan za razdoblje ranog kršćanstva, iz 5-6 st., koji spominje bh arheolog Ćiro Truhelka još krajem 19 st. Po svemu sudeći, pronađena je prva kasnoantička vila na području općine Ljubuški. S obzirom na prethodno pronađene nalaze, poput nadgrobnog spomenika M. Aurelija Signifera, iz ranocarskog razdoblja (1. st. po Kr.), arheolozi pretpostavljaju da se ovdje radi i o znatno ranijim temeljima lokaliteta. Nositelj projekta bio je Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, a podržalo ga je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti.

Kampanja

- Arheološka iskopavanja izvodili su isključivo studenti arheologije Sveučilišta u Mostaru. Voditelji terenskog iskopavanja bili su doc. dr. Dario Vujević te zamjenica doc. dr. Josipa Baraka. Ideja je bila revitalizirati arheologiju našeg kraja, revalorizirati lokalitet u Docima, te dati priliku studentima kako bi skupili potrebno iskustvo terenskog iskopavanja. Zadovoljni smo ovim vrijednim pronalaskom, potporom Općine Ljubuški koja je osigurala dio alata kao i samostana na Humcu u čiju arheološku zbirku će biti deponirani nalazi, kao i sudjelovanjem mještana i vlasnika parcele - kazao nam je Mirko Rašić, arheolog, voditelj projekta. U kampanji su pronađene velike količine tegula s pečatima koji upućuju na kasnoantičko razdoblje te predmeti svakodnevne upotrebe, kasnoantičke keramike i stakla. U skupinu posebnih nalaza spadaju pronađeni ulomci ranokršćanskog kapitela s prikazom križa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije