NOVI PLAN Predstavnici Uprave, federalne Vlade i povjeritelja uputili prijedlog

Propast Aluminija bez financijske injekcije

Aluminij pred konačnim raspletom
Foto: Reuters (Ilustracija)
10.05.2014.
u 10:42

Zadnji rok na sastanku 16. svibnja konačan odgovor o dokapitalizaciji

Dužnosnici Vlade Federacije BiH razgovarali su jučer u Mostaru s vodstvom Aluminija, povjeriteljima i predstavnicima radnika oko mogućnosti dokapitalizacije ovog posrnulog hercegovačkog giganta, što bi bio uvjet da se reprogramira otplata kreditnih obveza i dugovanja. Na sastanku je zaključeno da do sredine idućega tjedna nova uprava i zainteresirane strane dostave plan dokapitalizacije. Po tome bi sljedeći petak mogao biti odlučujući za mostarsku kompaniju. Premijer Nermin Nikšić je istaknuo da su u razgovoru s predstavnicima banaka i poduzeća kojima Aluminij duguje više stotina milijuna maraka iskazali spremnost izaći u susret za spas kompanije.
“Na sljedećem sastanku probat ćemo sa svima dati doprinos kako bi Aluminij opstao, kako bi spasili ta radna mjesta i da bude ono što može biti, dakle jedna od najvećih kompanija u regiji koja može biti motor daljeg razvoja”, rekao je Nikšić. Unatoč Nikšićevu obećanju, do sada njegova Vlada nije ništa poduzela kako bi se olakšalo poslovanje Aluminija.
Resorni ministar Erdal Trhulj istaknuo je kako očekuje pozitivno rješenje i dogovor s povjeriteljima.
“S njihove strane smo imali pozitivno raspoloženje. Oni žele spasiti Aluminij i naravno zaštititi svoje interese kao i svi drugi sudionici procesa”, rekao je Trhulj. Radnicima je, pak, najvažnije očuvanje kompanije, radnih mjesta i udjela, dok su iz UniCredita, kao najveće bankarske kuće, najavili da su spremni na reprogram kredita ako se pokaže jasan plan za dokapitalizaciju.     

Ključne riječi

Komentara 2

CO
cope
20:50 10.05.2014.

Vi iz vecernjeg lista samo potencirate da vlada nista nije ucinila sto ne odgovara istini,nikada ni slova ne napisaste o onima koji su Aluminij doveli na rub propasti,vi ste list za jednopartijski(HDZ) system.

L6
luka 67
22:18 10.05.2014.

uporno nastoje spasiti firmu koja je dužna i bogu i narodu i iz koje pojedinci sav profit trpaju sebi u džepove, dok istovremeno crpe sredstva iz proračuna i nastoje je na taj način oživiti....nevidim razloga zbog čega je to tolikoo vrijedno održati na životi, obzirom da je to kaca bez dna i da sve više tone dok se iz nje pojedinci sve više bogate...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije