Vjekoslav Bevanda

Proračun za 2020. potrebno povećati, posebno stavke za primanja vojnika, policajaca, opremanje GP...

20.12.2019.
u 14:01

Nakon što su izaslanici u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali proračun za 2019. godinu u iznosu od 1,8 milijardi KM, ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) kazao je kako je to dobra stvar jer je proračun uvećan za 16 milijuna KM.

Također, usvajanje ovogodišnjeg proračuna od izuzetne je važnosti kako bi se moglo ući u proceduru izrade proračuna za 2020. godinu.

- Zakon o policijskim službenicima nije mogao biti implementiran jer nije bilo proračuna, tu je i Odluka kojom je povećan topli obrok svih zaposlenika u bh. institucijama koja će se moći početi primjenjivati - naglasio je Bevanda.

Bez usvajanja ovogodišnjeg proračuna BiH ne bi bila u mogućnosti uplatiti kontribucije za IPA-u zbog čega ne bi mogla povući milijune iz tog programa, dodao je Bevanda.

Tu je i dug koji ne bi mogao biti uplaćen Union banci za zgradu koja je kupljenja za smještaj institucija kako bi se konačno to pitanje riješilo i izbjeglo plaćanje visokih najamnina, naglasio je Bevanda.

Upravo iz tih razloga, kazao je, bolje je što je sada proračun usvojen nego da je BiH ostala bez proračuna za ovu godinu, odgovarajući na taj način na zamjerke izaslanika kako se proračun usvaja na kraju godine.

Vrlo važnim je nazvao i davanje suglasnosti na međunarodne financijske sporazuma čime omogućena implementacija 80 milijuna grant sredstava, kao i aktivacija kreditnih sporazuma u vrijednosti od 600 milijuna eura.

Govoreći o proračunu za sljedeću godinu, izrazio je nadu da će novi saziv Vijeća ministra biti imenovan u ponedjeljak, 23. proračuna, jer je po funkciji predsjedatelja Vijeća ministara obvezan sazvati sjednicu Fiskalnog vijeća. Na toj sjednici koju bi trebalo sazvati što prije, kaže ministar, razmatrao bi se Globalni fiskalni okvir kao i Dokument okvirnog proračuna za naredne tri godine, a Bevanda je izrazio i nadu da će državni proračun za narednu godinu biti uvećan.

Mišljenja je kako je potrebno povećati stavke za opremanje Granične policije, kao i za povećanje primanja vojnika te policajaca, dok smatra da bi Upravi za neizravno oporezivanje trebalo biti osigurana sredstva za završetak izgradnje graničnih prijelaza.

Inače, dodaje, proračun je završen u Ministarstvu još je preostalo tehnički da se okonča njegovo donošenje zbog čega Bevanda ističe da bi to omogućilo brže donošenje proračuna za 2020. godinu nego što je to bilo za ovu godinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije