Zabrinjavajuće stanje

Prosječan šestogodišnjak u BiH ima šest pokvarenih zuba

Zagreb,04.09.2013 (novosti) - dijete i zubar (medicina,lijecnik), ilustracija (slobodno za objavu) foto Davor Kovacevic novosti
09.10.2015.
u 06:15

KEP indeks povezan je sa socijalnim statusom, a BiH stanjem oralnog zdravlja dokazuje da je država niskog životnog standarda

KEP indeks (karijes, ekstrakcija, plomba) prosječnog šestogodišnjaka u Bosni i Hercegovini iznosi 6,7, što znači da prosječan šestogodišnjak već ima šest pokvarenih zuba.

Usporedba s EU

Koliko je ovo zabrinjavajuće govore podaci da je u Velikoj Britaniji, Danskoj i Njemačkoj, koje imaju najniže vrijednosti KEP indeksa među zemljama Europske unije, ta vrijednost (0,91) i ide prema nuli.

"Ovdje nema novca za sistematske preglede zuba, kao ni za opće sistematske preglede, a posebno za zube. Od kada ja radim u Domu zdravlja, nakon rata, nikada se zubi nisu pregledali na sistematskom. Tako da samo mogu zamisliti koliki je KEP indeks u Mostaru. Kako se došlo do tog podatka da je KEP indeks 6,7 na razini BiH, ne znam, jer u našoj županiji ta istraživanja nitko nije provodio. Mislim da je stanje sa zubima djece kod nas strašno", kazala je za "Večernji list" dr. Lidija Lasić Arapović, stomatolog u Domu zdravlja Mostar.

Djeca sa zdravim zubima lakše žvaču hranu, brže i bolje govore, a i općenito su zdravija, zato što bolesti zuba i usne šupljine mogu djelovati kao žarišta (fokusi), te prouzročiti bolesti i infekcije drugih organa.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?