pozitivni podaci

Prosječna plaća u RS prešla iznos od 1.000 KM

novac
23.08.2021.
u 21:11

Prvi put je prosječna plaća u srpnju prešla iznos od 1.000 KM, što predstavlja rast prosječne plaće za 25 KM u odnosu na lipanjsku plaću

Povećanje najniže plaće, kao i povećanje neoporezivog dijela plaće, ali i nedostatak radne snage utjecali su da prosječna srpanjska plaća u Republici Srpskoj premaši iznos od 1.000 KM, suglasni su sindikalci i poslodavci.

Naime, kako je rečeno iz Republičkog zavoda za statistiku, prosječna srpanjska plaća nakon oporezivanja u Republici Srpskoj iznosila je 1.019 KM i to je prvi put da je premašila 1.000 KM.

"Prosječna plaća nakon oporezivanja isplaćena u srpnju u odnosu na lipanj nominalno je veća za 2,5 posto, a realno za 2,6 posto. Najviša prosječna plaća nakon oporezivanja isplaćena je u području financijske i djelatnosti osiguranja u visini od 1.526 KM, a najniža u području djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva od 729 KM. Prosječna srpanjska bruto plaća iznosila je 1.559 KM", kazali su iz Republičkog zavoda za statistiku, pišu Nezavisne novine

Božana Radošević, stručna suradnica za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS, kazala je kako je prvi put prosječna plaća u srpnju prešla iznos od 1.000 KM, što predstavlja rast prosječne plaće za 25 KM u odnosu na lipanjsku plaću.

"Kada promatramo pojedine sektore i djelatnosti, važno je napomenuti kako je došlo do povećanje najniže plaće za 20 KM, zatim je proračunsko-fondovskim korisnicima povećana plaća za oko pet posto", kazala je Radošević.

Kako kaže, isplaćena prosječna srpanjska plaća je rezulatat svih tih aktivnosti koje su se u prethodnom razdoblju provodile.

"Kad usporedimo prosječnu plaću sa sindikalnom potrošačkom košarom, računica pokazuje kako je u srpnju prosječna isplaćena plaća prvi put pokrivala 52 posto sindikalne košare", kazala je Radošević i dodala da je ovo sigurno dobar trend rasta plaće i kako se treba i dalje raditi na tome.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da su se predviđanja poslodavaca obistinila, da je evidentno kako i pored koronavirusa gospodarstvo sve bolje posluje, te rastu izvoz i proizvodnja, ali i zaposlenost.

"S druge strane, i nedostatak radne snage utječe na podizanje plaća, ali na rast prosječne plaće utjecali su i rast najniže plaće, rast plaće u javnom sektoru, ali i podrška Vlade RS kroz povećanje neoporezivog dijela plaće", kazao je Trivić.

Da je i u gospodarstvu primjetan rast plaće, kaže i Vladimir Blagojević, glasnogovornik Gospodarske komore Republike Srpske.

"Sigurno je to rezultat oporavka gospodarstva odnosno pozitivnih trendova koje bilježi naše gospodarstvo, a sve kao rezultat oporavka nama najznačajnijih tržišta", kazao je Blagojević.

Da bi se nastavio trend rast plaća, ističe on, dalje se treba inzistirati na smanjenju poreza i doprinosa, kao i drugim rastrećenjima gospodarstva, koji bi dodatno stvorili mogućnost za povećanje plaća.

"Povećanje plaće prati i poskupljenje proizvoda. Kada se to sve stavi na papir i kada podvučete crtu, dođete na isto ono što smo imali i prije nekoliko godina. Dakle, ništa se značajno nije promijenilo", rekao je Dušan Srdić, predsjednik Udruženja građana "Reakcija" Banja Luka.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju u odnosu na lipanj u prosjeku su niže za 0,1 posto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 1,7 posto.

Najveći godišnji rast cijena u srpnju od 9,9 posto zabilježen je kod prevoza, zbog povećanja cijena goriva i maziva, dok je najveći pad cijena na godišnjoj razini zabilježen u odjelu odjeća i obuća od 9,5 posto, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tijekom godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?