zabrinjuavajući podaci

Prosječno 6 prometnih nesreća dnevno u 2018.

13.03.2019.
u 18:20

Bosna i Hercegovina u samom je vrhu zemalja kada se govori o stradalima u prometnim nesrećama u odnosu na broj stanovnika. Nadležne institucije pokušale su promjenom određenih zakona i uvođenjem strožih kazni primorati vozače da budu pažljiviji tijekom upravljanja automobilom, ali se to nije dogodilo, piše Večernji list BiH.

Barem kada je u pitanju Hercegovačko-neretvanska županija. Naime, prema podacima koje nam je dostavio MUP HNŽ-a, ne da broj prometnih nesreća nakon uvođenja strožih kazni nije smanjen, nego je čak i povećan.

Šest nesreća dnevno

Tako je tijekom 2018. godine zabilježeno 2059 prometnih nesreća, odnosno skoro šest dnevno. Taj broj nešto je veći u odnosu na 2017. godinu kada je zabilježeno 2016 prometnih nesreća, ali je daleko manji nego 2016. godine kada je MUP registrirao čak 2325 prometnih nesreća. Ni 2015. godina nije upamćena po dobru jer je u njoj na području spomenute županije bilo čak 2127 prometnih nesreća, dok je, prema podacima MUP-a HNŽ-a, najmanje prometnih nesreća bilo 2014. godine. Tada ih je zabilježeno 1995 i to je jedina godina u kojoj ih je bilo manje od 2000. Kada se sve zbroji, dobije se podatak kako su se u HNŽ-u u pet godina dogodile 10.522 prometne nesreće, ali ono što najviše zabrinjava je trend rasta. Očito je kako će MUP, u suradnji s drugim nadležnim institucijama, morati iznaći nove načine kako bi ovim pojavama stao ukraj. Iz MUP-a su već najavili kako će pojačati kontrole na prometnicama, strože kažnjavati vozače i primjenjivati sve zakonom dopuštene mogućnosti kako bi poslali poruku vozačima da se pravila u prometu moraju poštovati.

S druge strane, najavljeno je kako će tzv. crne točke na određenim prometnicama biti sanirane, čime bi se trebali osigurati bolji uvjeti za vožnju i samim tim smanjiti mogućnost novih nesreća. Vozačima ne ide u prilog ni informacija o tome kako je većina automobila na bh. prometnicama starija od 15 godina, da dio njih ne zadovoljava uvjete da bi mogli proći tehnički pregled, što samo po sebi govori koliko je narušeno sigurnosno stanje na bh. prometnicama.

Policija je uvela i nekoliko novih programa u svakodnevnom radu koji imaju cilj otkriti neregistrirane automobile i nepravilnosti koje se događaju u prometu te je za očekivati kako će i ti iskoraci doprinijeti povećanju sigurnosti na cesti.

Bolja edukacija vozača

Određene promjene događaju se i u procesu obuke vozača u autoškolama i normalno bi bilo za očekivati kako će i bolja edukacija mladih vozača donekle omogućiti smanjenje prometnih nesreća. Sigurno je samo kako se treba poduzeti još niz radnji da bi se broj prometnih nesreća smanjio, kao i broj stradalih u istima.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?