Gordan Milinić

Prošla godina najuspješnija kada su pitanju strane investicije

31.01.2018.
u 14:19

Direktor Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) Gordan Milinić ponovio je danas da je u devet mjeseci 2017. godini u odnosu na isto razdoblje 2016. zabilježen porast od 60 posto kada su strane investicije u pitanju.

- Imamo 630,8 milijuna KM direktnih stranih investicija u BiH što nije zabilježeno od krize 2008. godine - dodao je Milinić u obraćanju zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta BiH ističući da su to službeni podaci Centralne banke.

Naglasio je da je 2017. godina drugačija u odnosu na prethodne godine zbog rada različitih institucija na unapređenju stranih investicija poput ministarstava vanjske politike te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ali i vanjskotrgovinskih komora.

Posebno je izdvojio aktiviranje ekonomske diplomacije te je u 2017. godini nekoliko bh. veleposlanstava organiziralo investicijske forume što je dalo rezultate.

- Naša procjena je da će direktne strane investicije u prošloj godini dostići proračun bh. institucija, a to je 950 milijuna KM. Očekujemo u FIPA-i između 800 i 950 milijuna KM, ali čekamo službene podatke Centralne banke - pojasnio je Milinić.

Također, njegovo očekivanje od Vijeća ministara je da pomogne aktivnosti na unapređenju imidža u BiH kako bi se stranim investitorima moglo reći da ne trebaju imati strahove te da su njihove investicije sigurne.

Podvukao je da kada su u pitanju poticaji Srbija daje 7.000 eura za svako novootvoreno radno mjesto, Hrvatska i Makedonija osiguravaju 3.000 eura po radnom mjestu.

- Na razini BiH trebala bi se osigurati sredstva za to - mišljenja je, dodajući da je Općina Stanari odlučila dati 6.000 KM za svako otvoreno radno mjesto, a Općina Prozor 500 KM.

Tijekom rasprave zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić kazala je da Centralna banka često kasni s nekim podacima, a postoji i određena disproporcija podataka između FIPA-e i Centralne banke.

Upozorila je da u Informacija o stanju u oblasti stranih direktnih investicija u BiH o kojoj zastupnici danas raspravljaju nema podataka koliko je vremena potrebno za registraciju tvrtke ili za dobivanje građevinske dozvole.

Zastupnik SDS-a Borislav Bojić napomenuo je da pitanje stranih investicija nije samo pitanje za FIPA-u nego se radi o stvaranju općeg ambijenata.

Nikola Špirić, zastupnik SNSD-a, zatražio je od FIPA-e cjelovite informacije kolike su investicije u BiH, dok je zastupnik HDZ-a Predrag Kožul predložio da se napravi struktura stranih ulaganja jer nije siguran da su sva ulaganja donijela dobro BiH.

Nadležno povjerenstvo tijekom razmatranja ovog izvještaja usvojilo je zaključak kojim se traži izdvajanje sredstava za organiziranje kampanje "Invest in BiH" kao i za poticaj stranim investitorima, ali je zastupnica DF-a Maja Gasal-Vražalica to kritizirala.

Zastupnik BPS-a Zaim Backović s druge strane naveo je da strani investitori ipak imaju određene povlastice u BiH u odnosu na domaće, dodajući da je najviše investirano u bankarski sektor, transport i trgovinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?