mrkonjić grad

Proslavljen patron župe Mrkonjić Grad

07.05.2017.
u 21:42

U subotu 6. svibnja 2017. održana je vanjska proslava patrona župe Mrkonjić Grad sv. apostola Filipa i Jakova. U župnoj crkvi u obnovi okupilo se više od 100 vjernika koji su u zajedništvu s malobrojnim domaćim vjernicima za tu prigodu došli iz Jajca, Banje Luke, Ključa, Glamoča, Drvara i Livna.

Svetu misu je predvodio župnik banjolučke župe Pohoda BDM vlč. ŽarkoVladislav Ošap, a osim domaćeg župnika vlč. Darka Anušića koncelebrirala su još četvorica svećenika iz okolnih župa. Na misu su pjevale i svirale časne sestre i župljani iz Podmilačja kod Jajca.

U svojoj propovijedi vlč. Ošap je pozvao vjernike da nasljeduju Isusa Krista onako kako su to činili i sv. apostoli Filip i Jakov, uz spremnost na žrtvu, te pozvao obitelji da molitvom, sakramentalnim životom i dobrim djelima hrane i čuvaju vjeru.

Na kraju sv. mise župnik Anušić je zahvalio svim dobročiniteljima koji sudjeluju u obnovi ratom porušene župne crkve, od kojih je na poseban način istaknuo donacije Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS, Hercegbosanskih šuma Kupres i Splitsko-dalmatinske županije.

Župnu crkvu u Mrkonjić Gradu izgrađenu 1883. spalili su srpski ekstremisti tijekom zadnjeg rata, u listopadu 1992. Iako je crkva pokrivena prije nekoliko godina kako bi se spasila od daljnjeg propadanja, ozbiljnija obnova krenula je tek nedavno, no nedostaje još financijskih sredstava kako bi se obnova crkve, koja je spomenik kulture, privela kraju.

Župa Mrkonjić Grad pred II. svjetski rat brojala je blizu 1500 vjernika, uoči zadnjeg rata broj je pao ispod 1000, a nakon rata župa ima manje od 100 vjernika. Najveći dio vjernika, njih 70-ak živi u hrvatskom selu Majdan u kojem se nalazi i lijepa filijalna crkva sv. Nikole Tavelića.

U samom gradu živi tek nekoliko katolika, ali župnik Anušić rezidira u Mrkonjiću budući da se tamo nalaze i župna crkva i kuća.

Na području općine Mrkonjić Grad nalazi se još jedna katolička župa, u Liskovici, ali je ona u zadnjem ratu u potpunosti porušena i raseljena, pa povratak – kojeg praktično i nema – teče jako sporo. Obnovljena je tek pokoja kuća u kojoj živi poneki stariji član, a u tijeku je i obnova potpuno porušene župne crkve.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?