Nedjelja muke Gospodinove

Proslavljena Cvjetnica u sarajevskoj katedrali

Foto: KT
1/3
14.04.2019.
u 15:27

Cvjetnica – Nedjelja muke Gospodinove i Svjetski dan mladih svečano su proslavljeni, 14. travnja u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, uz nazočnost brojnih vjernika te, što naročito veseli, veliki broj djece. Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko kard. Puljić u zajedništvu sa svećenicima i uz asistenciju bogoslova, piše Nedjelja.ba. 

Kardinal Puljić blagoslovio je na početku mise maslinove grančice i napomenuo kako je prilog prikupljen od grančica namijenjen misijama u cijelom svijetu. Potom je u znak sjećanja na svečani Kristov ulazak u Jeruzalem oko sarajevske katedrale upriličena svečana procesija s maslinovim i palminim grančicama, u kojoj su uz kardinala i svećenike sudjelovali bogoslovi, redovnice i vjernici.

Uslijedila je svečana pjevana Muka po Marku. Isusove riječi pjevao je kard.Puljić, tekst evanđelista prenio je svećenik Jošt Mezek, a za druge uloge bili su zaduženi Dragan Pavlović, vlč. Marko Stanušić i članovi Katedralnog mješovitog zbora Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Stanušića.

Okupljeno mnoštvo s velikom je pobožnošću slušalo navještaj Božje riječi razmatrajući muku Kristovu i pronalazeći u njoj pouke za svoj život.

Kardinal Puljić vratio se u svojoj homiliji u 1990. kada je u prosincu imenovan za nadbiskupa vrhbosanskog te se prisjetio kako je tada dobio pismo-čestitku od jednog svoga prijatelja svećenika. „Gospodin te treba, odriješi magare i nosi Isusa kroz cijelu našu Bosnu i Hercegovinu“, stajalo je u čestitci. Kardinal Vinko je kazao kako danas, 29 godina kasnije ispituje svoju savjest, je li bio vrijedan ovoga poslanja kao pastir ove mjesne Crkve.

Uz to, pozvao je sve nazočne da se zapitaju: Jesmo li spremni nositi Isusa na ovoj zemlji? „Tek kada budemo spremni, osobito u ova teška, gdjekad depresivna vremena, 'mahati' više srcem nego maslinovim grančicama, bit ćemo dostojni Sina Božjeg“, poručio je vrhbosanski nadbiskup.

Govoreći o aktualnom trenutku u društvu, kardinal je citirao papu u miru Benedikta XVI. koji je konstatirao kako je aktualna kriza nastala jer je nastala kriza vjere. Stoga je potrebito, kazao je nadbiskup, da se svatko od nas zapita: Je li možda u njemu izdajnik Juda, ili je li možda u njemu Petar koji će zatajiti?

„Svi moramo provjeriti svoju vjeru. Koliko nosimo Isusa, koliko ga naviještamo“, poručio je kardinal Vinko u svojoj propovijedi, naglašavajući kako je upravo Veliki tjedan prigoda da provjerimo sebe. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?