znanstveno-stručni skup

Prošlo je pola stoljeća od potapanja Rame i velikog prisilnog iseljavanja

08.12.2018.
u 13:12

U organizaciji Općine Prozor-Rama jučer je u toj općini održan međunarodni znanstveno-stručni skup pod nazivom “Rama 1968. - od iseljavanja do integracije” u povodu 50. obljetnice izgradnje i puštanja u pogon hidroelektrane Rama i prisilnog iseljavanja Ramljaka.

Vrijedni prilozi

Ovim događajem želi se dati doprinos u traženju primjerenog odgovora na fenomen iseljavanja iz Rame, ne samo tih 1960-ih godina 20. st. kada se dogodilo jedno od velikih, povijesnih iseljavanja, nego i u traženju odgovora naseljavanja Rame u današnjem vremenu. Jedan od urednika Zbornika radova u kojem su objedinjena sva izlaganja s ovoga skupa fra Tomislav Brković kazao je kako je nedostatak materijalne potvrde njihovih sjećanja bio jedan od razloga upuštanja u ovu avanturu. - Upustili smo se u ovu avanturu kako bismo na osnovi istraživanja stručnjaka saznali što se točno događalo 1968. u Rami i oko nje. U tu svrhu je u Prozoru 5. svibnja 2017. održan sastanak Inicijativnog odbora za održavanje znanstveno-stručnog skupa u povodu 50. godišnjice izgradnje HE Rama i raseljavanja Ramljaka - kazao je Brković. Dodao je kako vjeruje da vrijedni prilozi autora ovog skupa nude važne informacije, kao i znanstveno-stručni skup i zbornik radova “Ban Tvrtko pod Prozorom u Rami” koji je predstavljen prije dvije godine. - Taj skup i ovaj današnji postaju nezaobilazna literatura za daljnja istraživanja u povijesti Rame i Ramljaka - istaknuo je Brković. Načelnik općine Jozo Ivančević kazao je da ovaj skup i Zbornik radova svjedoče kako vrijedi izgrađivati se u odgovornog subjekta svoje lokalne zajednice. - Izravni povod za skup je 50. godišnjica jednog od velikih povijesnih iseljavanja Ramljaka uzrokovanog potapanjem područja Gornje Rame radi izgradnje HE Rama 1968. Organiziranje skupa pokušaj je što kvalitetnijeg odgovora na fenomen iseljavanja iz Rame, a općina Prozor-Rama ovime pokazuje da ne izbjegava taj fenomen, nego da o njemu želi čuti mišljenje stručnjaka - kazao je Ivančević. Istaknuo je i kako je svjestan da iseljavanje nije samo ramski problem nego mnogo rasprostranjeniji i složeniji.

Uzroci i smanjenje trenda

- Činjenice neumoljivo pokazuju na uzroke iseljavanja, a to su politička nesigurnost, razni vidovi očite i skrivene međuetničke i unutaretničke diskriminacije, veliko zaostajanje BiH za zemljama u okruženju i šire. Kao politički odgovorni ljudi želimo dati doprinos objašnjenju problema iseljavanja, smanjenju trenda iseljavanja i traženju rješenja za ublažavanje njegovih posljedica - navodi Ivančević. Na skupu su se izlagale mnoge teme koje su govorile o zemljopisu Rame, o planu i izvedbi ramske brane, o novom stanju i novim iskoracima..., a među izlagačima su bili prof. dr. sc. Marko Dragić, mons. dr. Pero Sudar, fra Tomislav Brković, Ivo Lučić, Miro Pavličević i drugi. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?