Unatoč uhićenju Sanjina Sefića, i dalje lavina reakcija u Sarajevu i šire

Prosvjedi ne prestaju, građani traže ostavke premijera i ministra

14.10.2016.
u 07:00

Sanjin Sefić, osumnjičeni da je automobilom u ponedjeljak navečer usmrtio dvije djevojke u Sarajevu, uhićen je u srijedu navečer u Srbiji. Prema riječima ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića, Interpol Sarajevo postupio je po naredbi Županijskoga suda u Sarajevu te raspisao međunarodnu tjeralicu za Sanjinom Sefićem koji je u međuvremenu uhićen.

(Ne)koordinacija institucija

Što se pak tiče daljnjih procedura glede Sefićeva izručenja, zemlja članica Interpola koja traženu osobu liši slobode u obvezi je kontaktirati Interpol Sarajevo u cilju obavještavanja nadležnih pravosudnih tijela i dostavljanja odgovarajuće ekstradicijske dokumentacije. Nakon saslušanja u Srbiji, slijedi postupak ekstradicije u BiH. Unatoč Sefićevu uhićenju, građani Sarajeva i dalje su nezadovoljni i ogorčeni radom institucija policije i Tužiteljstva, njihovom nekoordinacijom te su ispred zgrade Vlade Sarajevske županije najavljeni novi prosvjedi. Revolt građana izazvala je tragična smrt dviju djevojaka u središtu Sarajeva čiji je ubojica Sanjin Sefić uspio prijeći bh. granicu i pobjeći iz države unatoč tome što je Granična policija BiH bila obaviještena da se za njim traga. Građani će dostaviti i svoje zahtjeve kojima će tijela izvršne i zakonodavne vlasti podsjetiti što su im zadaci i obveze, te posebno koja je institucija, s naglaskom na policiju, zakazala u ovom slučaju. Kako se na meti nezadovoljnih građana našao i premijer SŽ-a Elmedin Konaković, on je sigurnosnu situaciju u županiji ocijenio nezadovoljavajućom riječima:

- Nezadovoljan sam i tužan, smatram da smo mi u 18 mjeseci učinili mnogo da se situacija u županiji popravi, a ona se ne popravlja.
Jedan od zahtjeva građana je neopoziva ostavka premijera Elmedina Konakovića, te ministra unutarnjih poslova. Traže i smjenu ravnatelja policije, načelnika Odjela uniformirane policije, zapovjednika jedinice za promet i glasnogovornika MUP-a.

Teror nad građanima

U preostalim točkama zahtijeva građani traže hitnu tematsku sjednicu Skupštine SŽ o sigurnosti, utvrđivanje i javno obznanjivanje odgovornosti Županijskoga tužiteljstva u ovom i drugim sličnim slučajevima koji prolaze bez odgovarajuće ili bilo kakve kazne. Jedan od zahtjeva bit će upućen i institucijama FBiH i države u kojem se zahtijeva pokretanje postupka izmjene kaznenih zakona i drugih propisa u cilju adekvatnog kažnjavanja onih koji su skrivili prometne nesreće koje su zapravo ubojstva. Što se pak tiče smjene premijera Elmedina Konakovića i ministra unutarnjih poslova Vedrana Mulabdića, u njihovu obrazloženju navodi se da, uz moralnu odgovornost, a unatoč njihovim izgovorima da nisu nadležni, premijer i ministar snose političku odgovornost zato što mogu na sjednicama Skupštine SŽ problematizirati izvješće o radu policijskog ravnatelja i raspravljati o potrebnim izmjenama u radu, ali to ne rade. Kako navode, izvješća za 2014., 2015. i polovinu 2016. su skupštinskom većinom usvojena. Izvješća i ne spominju problem tzv. trkača - automobilskih ubojica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije