ŠOKANTNI PODATCI

Protiv Bošnjaka od 2005. optužnicu podigao samo jedan tužitelj Bošnjak

'bih...siroki brijeg...26.05.2010...knespolje, lokacija dubrava, masovna grobnica, posmrtni ostaci ubijenih u drugom svjetskom ratu, civili, vojnici, fratri, franjevci, otkopavanje masovne grobnice...
'zoran grizelj vecernji list vlm'
08.11.2013.
u 09:09

Frapantan je podatak do kojeg smo došli, a po kojem je od osnivanja Tužiteljstva BiH prije devet godina, samo jedan tužitelj bošnjačke nacionalnosti podigao optužnicu za ratne zločine protiv nekog Bošnjaka

Iako čelnici državnih pravosudnih institucija ne vole govoriti o utjecaju nacionalne pripadnosti na procesuiranje ratnih zločina, mnogo je pokazatelja koji govore u prilog tvrdnji da selektivan pristup pravdi Suda i Tužiteljstva BiH ima veze s tim koje su nacionalnosti osumnjičeni, ali i suci i tužitelji.

Optužnice bez Bošnjaka

Frapantan je podatak do kojeg smo došli, a po kojem je od osnivanja Tužiteljstva BiH prije devet godina, samo jedan tužitelj bošnjačke nacionalnosti podigao optužnicu za ratne zločine protiv nekog Bošnjaka. Riječ je o tužitelju Dževadu Muratbegoviću koji je za tužitelja u Tužiteljstvu BiH imenovan odlukom Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH krajem listopada 2008.. Muratbegović koji je bio vojni tužitelj u Konjicu tijekom rata podigao je optužnicu protiv Besima Muderizovića, Ramiza Avdovića i Ilijuan-Nikoleua Vintilia za ratne zločine protiv civila srpske nacionalnosti u sarajevskoj vojarni “Viktor Bubanj”. Suđenje u ovom slučaju još uvijek traje, a novo ročište je zakazano upravo danas. Još osam tužitelja bošnjačke nacionalnosti radi samo u posebnom odjelu za ratne zločine Tužiteljstva BiH, a u drugim odjelima ih je na desetine i skandalozno je da nitko osim tužitelja Muratbegovića nije podigao optužnicu protiv nekog od Bošnjaka koji su počinili ratni zločin. Skandalozni su podatci i jer otkrivaju istinu o ratnim zločinima u BiH - optužuju se Srbi i Hrvati. Ovaj podatak dodatno dobiva na težini ako se zna da je do sada 112 pravomoćnih osuđenika za ratne zločine sankcionirano pred Sudom BiH. O nacionalnoj strukturi osuđenika se ne govori, ali u javnosti, nevladinom sektoru, ali i političkim strukturama, otvoreno se ističe da postoji nesrazmjer u broju osuđenih Srba, Hrvata i Bošnjaka. U izvješću o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih Vlade RS-a prošle godine navodi se podatak po kojem je samo pred Sudom BiH Srbima izrečeno dvostruko više kazni za ratne zločine nego drugima zajedno. Ipak, u odnosu na ukupni udio u populaciji broj osuđenih Hrvata je znatno veći u odnosu na ostale. Srpske i hrvatske udruge nezadovoljne su brojem obrađenih predmeta i sudskih procesa koji se odnose na zločine nad pripadnicima ovih naroda.

Slučajnost ili ne

Teško je vjerovati da je u pitanju slučajnost. Mnogo je vjerojatnije da su točne tvrdnje o postojanju jasnog plana dijela bošnjačke politike koju provodi i Tužiteljstvo BiH da se optužuju uglavnom Srbi i Hrvati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?