Ilegalni putnici htjeli u Njemačku

Provjerava se svako putovanje, tako su i otkriveni Sirijci

25.03.2018.
u 07:00

Vozač autobusa jedne privatne tvrtke, koji prometuje na međunarodnoj liniji Bihać – Dortmund, prijavio je na Autobusnome kolodvoru u Bihaću pripadnicima policije Ministarstva unutarnjih poslova USŽ-a dvije osobe sirijskoga podrijetla koje su se krile u podvozju autobusa, piše Večernji list BiH.

Krili se u podvozju

Nakon identifikacije sirijski državljani predani su na daljnje postupanje inspektorima Službe za poslove sa strancima Terenskoga ureda u Bihaću. Naime, na bihaćkome kolodvoru u podvozju autobusa vozač je pronašao dva ilegalna putnika, državljanina Sirije, o čemu je izvijestio pripadnike Policije Unsko-sanske županije, koji su po dolasku odmah utvrdili njihov identitet. – Vozač autobusa obavijestio je policiju da je u autobusu pronašao dvije osobe koje su se krile u njegovu podvozju. Policijski službenici Policijske postaje Bihać izašli su na mjesto događaja i utvrdili kako se radi o dvjema osobama s područja Sirije koje su predane na daljnje postupanje inspektorima Službe za poslove sa strancima Terenskoga ureda u Bihaću - kaže Snežana Galić, glasnogovornica Uprave policije Unsko-sanske županije. Kakva će biti daljnja sudbina sirijskih državljana, pokušali smo doznati u Službi za poslove sa strancima Ministarstva civilnih poslova BiH. Zbog odsutnosti ravnatelja, koji je jedini ovlašten za istupanje u medijima, ostali smo bez izjave i bilo kakve informacije o statusu koji će steći u predstojećem razdoblju. Kako je uopće moguće da se u sporedni prostor autobusa ukrcaju ilegalni putnici i je li ovakvih slučajeva bilo i ranije ekipa “Večernjeg lista” provjerila je kod izvršnoga direktora u prijevozničoj tvrtki u čijem su autobusu otkriveni Sirijci. On tvrdi kako njihovi vozači prije polaska svaki put provjere imaju li ilegalnih putnika koji ne koriste službeni prostor autobusa, nego prostor između podvozja i poda autobusa.

Siguran prostor?

– Nemamo nikakvu organiziranu vezu za takve putnike. Naprotiv, jako smo oprezni i svako putovanje bude provjereno prije nego što autobus krene da se takvi slučajevi ne bi dogodili. Dalje postupaju službena tijela nadležna za ovakve slučajeve, kaže u telefonskom razgovoru - kaže izvršni direktor poduzeća. I ovaj slučaj samo je još jedan dokaz kako osobe s Bliskoga istoka koriste tranzitno područje Bosne i Hercegovine, a njihov broj rapidno je porastao.

Pripadnici Granične policije BiH samo su od 1. siječnja do 21. ožujka 2018. godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili 717 državljana zemalja visokog migracijskog rizika. Također, za 819 osoba spriječen je ulazak u BiH. Ukupne brojke prelazaka i njihova zaustavljanja veće su za tri mjeseca ove godine nego u čitavoj 2017. godini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?