Nezakonito ministarstvo

Provokacija! Koordinacija ministara na Dušni dan

učenici
Thinkstock
29.10.2015.
u 06:15

Nezakonito Ministarstvo obrazovanja i znanosti Federacije BiH koje uglavnom služi za preusmjeravanje novca, zbunjivanje domaće i inozemne javnosti, nedavno je svim resornim ministrima deset županija uputilo poziv za sastanak koordinacije ministara.

Osuda poteza

Poziv je stigao i na adrese hrvatskih ministara koji pak niti se odazivaju niti priznaju ovo ministarstvo jer po Ustavu uopće ne bi smjelo postojati s obzirom na to da je oblast obrazovanja i znanosti u isključivoj nadležnosti županija. No, poziv sam po sebi i ne bi bio toliko sporan da ga iz ovoga ministarstva nisu sazvali krajnje neprimjereno na kršćansku svetkovinu Dušnoga dana, kada se prisjeća umrlih, služe mise, posjećuju groblja, pale svijeće i polaže cvijeće. U nekoliko županija je, uz Sve svete, koji je i službeni državni blagdan po nedavno prihvaćenim odredbama zakona, Dušni dan proglašen neradnim. Zbog ovoga ‘propusta’ ili provokacija na sjednici koordinacije, županijski ministri obrazovanja u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku i predstavnik općine Žepče ‘su iskazali veliko nezadovoljstvo terminom održavanja koordinacije ministara na federalnoj razini s obzirom na to da je sazvan za ponedjeljak, 2. studenoga 2015. kada je Dušni dan’.

“Zaključeno je da se toga dana spomenuti ministri neće pojaviti na sastanku iz navedenog razloga. Isto tako, na koordinaciji je zaključeno da se ponovno zatraži od Ministarstva civilnih poslova BiH poštovanje Mehanizma koordinacije prema ustavno nadležnim ministarstvima obrazovanja”, navedeno je nakon sastanka ministara obrazovanja u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku.

Hrvatima ni marku

Prigodom raspisivanja natječaja za dodjelu stipendija studentima ili pak raznih potpora, hrvatska područja, studenti i učenici do sada su redovito dobivali mrvice. Nedavno je, što je na granici zakonitosti, Vlada FBiH, na prijedlog ministrice Elvire Dilberović izdvojila 43.000 KM sredstava iz pričuve za škole u Republici Srpskoj, u Kotor-Varoši i Bratuncu koje pohađa 180 djece. Nakon što je ministrici Dilberović iz Ministarstva financija jasno poručeno da ovakvih transfera više neće biti, njezin stranački kolega Edin Ramić, ministar raseljenih i izbjeglica, ponovno na dnevni red prošlotjedne sjednice Vlade kao dopunu stavlja informaciju o školama u Konjević Polju i Bratuncu. Djeci Hrvata u RS-u nije izdvojena ni jedna marka iz Ministarstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije