UNSKO-SANSKA ŽUPANIJA

Prvi put da više migranata odlazi nego što ih dolazi

12.04.2022.
u 11:06

Migrantska kriza na području Unsko-sanske županije je pod kontrolom, a prema podacima MUP-a USŽ, u prihvatnim centrima smješteno je oko 850 migranata, od čega njih oko 500 u centrima Lipa i Borići u Bihaću, a ostatak u prihvatnom centru u Velikoj Kladuši. 

Procjenjuje se da van centara trenutno boravi oko 1.880 migranata, od čega njih 1.300 na području Bihaća, 530 u Velikoj Kladuši te oko 50 na prostoru Cazina.

Ovi migranti, kažu u policiji, borave u napuštenim i devastiranim stambenim i proizvodnim objektima, te u divljim kampovima, koji se nalaze na otvorenom u blizini granice s Republikom Hrvatskom, prenose Nezavisne novine.

"Policija i dalje nastavlja provoditi raniju naredbu policijskog komesara USŽ kojom se onemogućava ulazak migranata na prostor Unsko-sanske županije i oni se nastoje odvratiti od toga. Tijekom 2021. godine policija je na polazna odredišta vratila više od 17.000 migranata", kazao je Adnan Beganović, glasnogovornik MUP-a USŽ.

Prema njegovim riječima, priljev migranata na područje USŽ je značajno smanjen, a time i broj kaznenih djela čiji su počinitelji strani državljani. Tako je tijekom protekle godine zabilježeno 45 kaznenih djela od strane migranata, što je za gotovo 50 posto manje u odnosu na 2020. godinu.

Među spomenutim kaznenim djelima zabilježen je i jedan pokušaj ubojstva, nekoliko slučajeva preprodaje i uživanja narkotičkih sredstava, a najviše je slučajeva fizičkih napada i otuđenja imovine.

"U ovom trenutku prvi put imamo situaciju da više migranata odlazi s područja Unsko-sanske županije nego što ih dolazi. Oni koji ne uspiju prijeći preko hrvatske granice, vraćaju se u Sarajevo ili Srbiju, pa pokušavaju pronaći neku drugu rutu za odlazak u zapadnoeuropske zemlje, jer im ova naša jednostavno nije više isplativa", kaže Beganović.

Premijer USŽ Mustafa Ružnić kaže kako je situacija s migrantima neusporedivo povoljnija u odnosu na ranije godine.

"Zahvaljujući dobroj suradnji i koordinaciji svih nadležnih institucija, došlo je do značajnog smanjenja priljeva migranata u USŽ. Na ulicama Bihaća i Velike Kladuše  puno ih je manji broj i građani se sada osjećaju mnogo komotnije i sigurnije", kazao je Ružnić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije