nova školska godina

Prvi put od pandemije svi učenici opet sjeli u klupe

02.09.2021.
u 20:45

Smijeh, graja i radost zbog ponovnog susreta odzvanjali su ispred dijela osnovnih i srednjih škola u BiH. Jučer je počela nova školska 2021./22. godina uz blaže epidemiološke mjere u odnosu na prošlu godinu te povratak većine učenika u školske klupe, piše Večernji list BiH. 

Radost učenika

Od početka pandemije ovo je prvi put da su svi učenici pristupili konvencionalnoj metodi izučavanja gradiva, što je izazovno u vremenu koronavirusa. U školske klupe vratili su se učenici u Republici Srpskoj i četirima županijama u Federaciji BiH, dok ostali s nastavom počinju u ponedjeljak, 6. rujna.

Nastava u školskim klupama počela je u Sarajevskoj, Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj i Bosansko-podrinjskoj županiji. Konvencionalni pristup nastavnom planu i programu omogućen je shodno odluci nadležnih koji su suglasni da su svi učenici u školskim klupama na satu koji traje 45 minuta. Razredni odjeli neće se dijeliti u skupine, a obvezno je pridržavanje epidemioloških mjera. Najveći dio školske 2020./2021. učenici osnovnih i srednjih škola u BiH imali su online nastavu.

Padom broja zaraženih, nakon trećeg vala koronavirusa, krajem proljeća, omogućen je kombinirani model nastave u kojem se dio procesa obavljao online, a dio u učionicama. Ovo se nije pokazalo kao baš najsretnije riješenje pa su učitelji, roditelji, a ponajviše djeca, sretni zbog povratka u škole u punom kapacitetu. Na radost brojnih osnovaca i srednjoškolaca te njihovih roditelja, za sada nema potrebe za uvođenjem online nastave koja je mnogim učenicima postala sinonim i obilježje protekle “pandemijske” školske godine.

Ipak, ako za to bude potrebe, nadležna ministarstva obrazovanja naglasila su da će pratiti epidemiološku situaciju i predlagati drugačije oblike organizacije nastave. Početak ove školske godine predstavlja veliki događaj s obzirom na to da se poslije novog načina rada i učenja koje je nametnula pandemija učenici vraćaju na stari režim, kakav je bio prije početka pandemije.

Roditelji zadovoljni

I roditelji su jedva dočekali povratak učenika u učionice uz sat od 45 minuta.

- Moj je dječak prošle godine krenuo u prvi razred, a kako su bili podijeljeni u skupine, drugu polovinu razreda nije ni imao prilike upoznati. Sada se škola vraća na stari režim rada i sigurno da je to najbolje za djecu, a i veliko je olakšanje za roditelje - kazala je za Nezavisne Zorica Maksimović iz Banje Luke.

U povodu početka nove školske godine ombudsmani BiH Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić uputili su iskrene čestitke svim učenicima, roditeljima i prosvjetnim radnicima. Podržavaju povratak učenika u školske klupe i trajanje sati od 45 minuta jer za djecu je važno da budu u školi, ne samo kao mjestu stjecanja znanja i vještina već i kao mjestu odgoja, druženja s vršnjacima, socijalizacije, ali i ostvarivanja dječjih prava.

- Ove školske godine školsko zvono 1. rujna oglasit će ne samo početak nove školske godine već i nadu da novi početak donosi više optimizma, jer smo neke nove navike u ponašanju već usvojili i prilagodili se situaciji - rekla je Dragica Radović, ombudsman za djecu RS. U povodu početka nove školske godine predsjednik FBiH Marinko Čavara uputio je čestitku svim učenicima, roditeljima, nastavnicima i zaposlenicima u obrazovanju.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?