simbol epidemije

Prvi Talijan zaražen koronavirusom idući tjedan bit će otpušten

FLAVIO LO SCALZO/REUTERS/PIXSELL
22.03.2020.
u 08:45

Iako Mattia nije spadao u skupinu koju se smatra najugroženijom, nije starije životne dobi i nije imao drugih bolesti, njegovo se stanje rapidno pogoršalo, što bi trebalo biti još jedno upozorenje da se virus mora shvatiti ozbiljno

Prvi pacijent kod kojeg je potvrđena zaraza koronavirusom u Italiji, 38-godišnji Mattia M. iz mjesta Codogno u Lombardiji bit će najkasnije u ponedjeljak otpušten iz bolnice San Matteo u Paviji, najavio je regionalni ministar zdravstva Giulio Gallera. 

Mattia, sportaš i maratonac, u bolnici je mjesec dana. Tri je tjedna bio životno ugrožen, od toga je dva morao biti spojen na respirator. 

Bila bi to lijepa vijest da danas u Italiji nije zabilježen još jedan crni dan s čak 793 preminulih. Mattia, također, po povratku kući neće vidjeti svog oca - on je, naime, od zaraze preminuo jučer.

Mattia je postao simbol epidemije - formalno ga se navodi kao nultog pacijenta iako bi točnije bilo reći prvog jer osobu koja ga je zarazila nisu pronašli. Njegova je dijagnoza prije mjesec dana zatekla Talijane - od tog trena život se okrenuo naglavačke, zaraza je eksplodirala, broj zaraženih iz dana u dan eksponencijalno rastao.

Mjere ograničavanja kretanja uvedeno su prvo u sjevernoj, a onda i u cijeloj zemlji, a od sutra će se u Lombardiji i postrožiti jer epidemija ne pokazuje znakove usporavanja.

Mattia je simptome počeo osjećati 14. veljače, a pomoć je čak tri puta tražio kod liječnika i u lokalnoj bolnici, otkud su ga svaki put poslali kući s dijagnozom gripe. Mogućnost da je zaražen koronavirusom im nije padala ni na pamet jer pacijent nije boravio u Kini.

Tek kad mu kasno navečer 19. veljače stanje drastično pogoršalo, primljen je u bolnicu s teškom upalom pluća, a kad je supruga rekla da je bio na večeri s prijateljem koji se vratio iz Kine, napokon su ga testirali i nalaz je bio pozitivan.

Na kraju se ipak ispostavilo da prijatelj nije bio zaražen, no Mattia je do dijagnoze i izolacije zarazio najmanje 13 osoba, među njima i trudnu suprugu, kolegu s kojim trči i liječnike i druge pacijente, što je zorno prikazalo kako se virus lako širi uz socijalne kontakte. 

Supruga se, na sreću oporavila i trebala bi svakog dana roditi, no drugi nisu imali te sreće.

Iako Mattia nije spadao u skupinu koju se smatra najugroženijom,  nije starije životne dobi i nije imao drugih bolesti, njegovo se stanje rapidno pogoršalo, što bi trebalo biti još jedno upozorenje da se virus mora shvatiti ozbiljno.

Italija je imala 53578 pozitivnih slučaja na zarazu koronavirusom, od kojih je do sad 6072 ozdravilo, a 4825 preminulo.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?