Općina Kakanj odlučila

Prvi u BiH: Kakanj će nadarenim studentima plaćati doktorski studij

kakanj
07.01.2017.
u 11:47

"Ulaganje u obrazovanje najbolja je investicija. Svaka sredina treba stručnjake bez kojih nema svijetle budućnosti u pogledu prosperiteta..."

Vođeni ovim, od 2017. godine Općina Kakanj odlučila je da će u potpunosti, ili većim dijelom, u ovisnosti od broja prijava i ukupnog izdvojenog raspoloživog iznosa, financirati i troškove doktorskog studija za građane Kaknja koji ostvare izvanredne rezultate na master studiju.

"Cilj nam je da pomognemo mladim uspješnim ljudima da završe doktorski studij i da ostanu u Kaknju i BiH kako bi svoje znanje stavili u funkciju razvoja naše lokalne zajednice i naše domovine. Ovo je i naša nagrada njima za njihovo zalaganje i angažman", rekao je za Radiosarajevo.ba načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

Kako kaže, postoji mnogo uspješnih mladih ljudi iz Kaknja koji postižu izvanredne rezultate tijekom procesa obrazovanja, a za sve njih velika je podrška upravo Općina Kakanj koja dodjeljuje stipendije i studentima, i učenicima srednjih škola, što je rijetkost jer stipendije za studente obično dodjeljuju županijska ministarstva koja su nadležna za oblast obrazovanja, dok su rijetke ili gotovo da nema lokalnih zajednica koje stipendiraju učenike srednjih škola.

"Također, automatski bez bodovanja pravo na stipendiju ostvaruju i učenici srednjih škola - djeca s poteškoćama u razvoju, djeca poginulih rudara i djeca iz populacije Roma. Učenik srednje škole koji ponese titulu učenika generacije ostvaruje, automatski bez bodovanja, pravo na stipendiju za prvu godinu studija", ističe načelnik Mandra.

Prema nepotpunim podacima kojima raspolažu, Kakanj ima oko 450 studenata.

"Međutim, s obzirom na to da obrazovanje nije nadležnost lokalnih zajednica, nemamo točne statističke podatke", dodaje Mandra.

Statistički gledano, najviše mladih iz Kaknja studira na zeničkom sveučilištu prvenstveno radi geografske blizine ovoga grada, ali dosta ih se obrazuje i u Sarajevu, kao i u Tuzli gdje je studentima iz Kaknja posebno privlačan studij na Rudarsko-geološkom fakultetu.

Ova jedinstvena odluka općinske administracije u Kaknju, da na ovaj način ulaže u obrazovanje, zasigurno predstavlja presedan u Bosni i Hercegovini i treba biti vodilja ostalim općinama, jer bez visokoobrazovanih stručnjaka nema svijetle budućnosti i napretka. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?