nema bojazni od gladi

Pšenice u BiH ima dovoljno, a cijene brašna neće se mijenjati

05.05.2020.
u 12:08

Pandemija koronavirusa prouzročila je potres na svjetskom tržištu pšenice i stručnjaci smatraju da bi se mogla ponoviti kriza koja je dovela do arapskog proljeća, pišu hrvatski mediji.

Dok je svijet u ovo doba pandemije koronavirusa bio opsjednut i krizom nafte, prateći svakodnevni pad cijena energenata, nekako postrani, gotovo neprimjetno, potresla ga je kriza na jednom drugom tržištu.

Hoće li se ponoviti 2010.

Neki analitičari smatraju kako bi se mogla ponoviti 2010. godina kada je zbog suše i slabije žetve u nekim vodećim proizvođačima žitarica došlo do nestašice žita u arapskim zemljama.

Novonastala situacija prouzročena pojavom koronavirusa aktivirala je sve proizvodne kapacitete domaćih kompanija na maksimum. Što se, dakle, sada dogodilo na tržištu pšenice? Rusija je, kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača i najveći svjetski izvoznik žitarica, obustavila izvoz do početka srpnja. Time je izazvala napetost na tržištima i paniku kod glavnih uvoznika, poput Egipta, Indonezije, Alžira, Maroka, Nigerije i posebno Turske, koji već imaju problema sa zalihama, ali i kupnjom tog važnog prehrambenog proizvoda.

Što se pak tiče stanja na tržištu pšenice u BiH, prema informacijama iz kompanija Mlin Majić i Klas, za sada je stanje stabilno. Iz kompanije Mlin Majić kažu da svaki dan iz njihove proizvodnje izađe 250 tona brašna, što je jednako deset punih tegljača brašna raspoređenih na prostoru cijele BiH. “Iako se stvara privid da je nestašica brašna, uvjeravamo potrošače da brašna ima dovoljno i da imamo zalihe pšenice u našim silosima za idućih nekoliko mjeseci. Molimo sve kupce da ne stvaraju kućne zalihe jer za to nema potrebe”, kažu iz ove kompanije.

Kako su priopćili, jamče i da se cijene brašna neće mijenjati. U svrhu prevencije apeliraju da se u nadolazećim danima prate upute nadležnih tijela i iste poštuju. Situacija je ista i u sarajevskoj tvrtki Klas. Menadžment ove kompanije kazao je kako rade neprestano kako bi osigurali što više proizvoda. Podsjećaju da je trenutačna proizvodnja slična kao kad su prije nekoliko godina bile poplave u našoj zemlji.

U Klasu rade non-stop

Iz Klasa podsjećaju kako je u poslovni krug Klasa u Sarajevu prije desetak dana stigao teretni vlak pun pšenice.

Prijevoz je organiziran u suradnji sa Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine u cilju učinkovitije isporuke pšenice i sigurne opskrbe tržišta brašnom i proizvodima od brašna. Radi se o isporuci 1500 tona pšenice. U idućih nekoliko dana stiže još jedna željeznička kompozicija sa pšenicom. Također, planiran je nastavak suradnje sa Željeznicama Federacije BiH u cilju sigurnog i učinkovitog dopremanja pšenice u silose Klasa.

Posljednja isporuka pšenice preko željezničke prijevozne mreže realizirana je prije pet godina.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?