Bojom do uspjeha

Psihologija boja: plava kaže ‘zaposli me’, a crna je za šefa

11.02.2016.
u 07:00

Odjeća koju nosite u velikoj mjeri otkriva tko ste i način na koji 
vidite sami sebe, stoga je vrlo 
važno pažljivo odabrati što odjenuti.

Mornarsko plava smatra se jednom od najboljih boja koju možete nositi na razgovoru za posao. Ova nježna, a opet snažna boja simbolizira opuštanje, odanost, povjerenje i kontrolu, sve osobine koje su prijeko potrebne za preuzimanje ključnih dužnosti. A menadžeri koji nose plavu boju, otkrila su istraživanja, smatraju se više timskim igračima, piše Career Builder.

Suptilna siva pomaže da se ljudi bolje uklope u radnu okolinu, pa elegantnu sivu kombinaciju nije na odmet odjenuti u prvih nekoliko dana na novom poslu.

Ljubičasta boja rijetko se pojavljuje u prirodi. Zato ona može djelovati vrlo umjetno. U sebi
 krije moć jer su je nekad nosili plemići, no ona može izazvati nelagodu kod sugovornika, objašnjava Mary Ellen Lapp, autorica priručnika “Boja uspjeha”.

Crna boja je klasika i onaj koji je nosi djeluje pomalo autoritativno. Signalizira moć te daje dojam vitkosti onome tko je nosi, a kad se nosi danju, odaje se dojam elegancije i šika. Osobe koje dobro nose crnu boju obično se shvaća ozbiljno, a sklone su joj i one s osobinama vođe. Često je nose šefovi i šefice.

Bijelu vole ambiciozni pa je idealna za poslovnu večeru jer nema boljeg načina naznačiti svoju (buduću) uspješnost.

Volite li bijelu boju, to pokazuje da ste vrlo organizirani. Bijelu boju je teško održavati jer se stalno mora mijenjati i prati, no ona pokazuje da ste uspješni.

Zelena boja ublažava osjetila jer nam “govori” da smo sigurni u plodonosnom okruženju bogatom vodom i hranom. Prirodne nijanse zelene su umirujuće, a neka istraživanja govore kako može potaknuti inventivnost.

Crvena je možda idealna na razgovoru za posao - ako ste žena.

U jednoj studiji muškarce su pitali na koju bi ženu potrošili najviše novca na spoju.

Kad su im prikazane fotografije žena odjevenih u haljine različitih boja, najviše ih je odabralo - “ženu u crvenom”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije