Širokobriješki "Kafić" organizira više od 30 kvizova općeg, tematskog i srednjoškolskog tipa

Pub-kvizovi postaju popularna i zanimljiva okupljališta mladih ljudi u Hercegovini

11.12.2023.
u 12:48

Voditelj kviza postavlja pitanja, a timovi rade zajedno kako bi došli do odgovora. Nakon svakog kruga odgovori se provjeravaju, bodovi se zbrajaju i na kraju se proglašava pobjednički tim

U posljednjih nekoliko godina u Hercegovini pub-kvizovi postali su popularna društvena aktivnost koja se često organizira u pubovima, kafićima, pa čak i u prirodi, piše Večernji list BiH. U Hercegovini su kvizovi oduvijek imali tradiciju pa su se kvizaška natjecanja održavala u školama, gdje bi najbolji učenici dobivali putovanje kao prigodnu nagradu za ostvareni rezultat.

Velika popularnost

No, kviz-natjecanja koja je organizirala Hrvatska televizija oduvijek su privlačila obrazovane Hercegovce kako bi se okušali ponajčešće u općeobrazovnom znanju. Svakako najpoznatija osoba iz Hercegovine koja se istaknula u kvizaškim natjecanjima Hrvatske televizije bio je pokojni Radoslav Dodig iz Ljubuškog koji je svojim asocijacijama zadivio gledatelje, a i legendarnog voditelja Olivera Mlakara natjerao da mu se divi. Nekadašnji ministar obrazovanja Zapadnohercegovačke županije Jozo Marić također je bio vrlo uspješan natjecatelj kvizova Hrvatske televizije. Anđelko Šaravanja, Širokobriježanin čiji su se roditelji odselili u Slavoniju, također se istaknuo u televizijskim kvizaškim natjecanjima. U posljednje vrijeme "Potjera" Hrvatske televizije i "Tko želi biti milijunaš?" animirali su Hercegovce da organiziraju različite pub-kvizove, a Širokobriježanin Filip Karačić jedan je od glavnih sastavljača pitanja za najgledanija kviz-natjecanja Hrvatske televizije. Pub-kvizovi, kako nam je kazala Ana-Marija Ćavar, koja vodi "Kafić" u Širokom Brijegu gdje se u posljednje vrijeme održavaju kvizovi, uključuju timsko natjecanje s pitanjima iz različitih područja života, a ponajviše iz općeg znanja, zatim sporta, znanosti, glazbe, filmske umjetnosti… Osim toga, napominje Ana-Marija, takvi događaji privlače ljude svih dobnih skupina jer su zabavni, izazovni i pružaju priliku za pokazivanje znanja s prijateljima ili drugim timovima. Sudjelovanje u pub-kvizu može biti odličan način da se provede večer u opuštenom ozračju, uživa u druženju i testira svoje vještine i znanje. Obično se pub-kvizovi održavaju jednom tjedno ili mjesečno, a timovi se natječu za nagrade, koje mogu biti novčane ili u obliku besplatnih pića ili obroka. Voditelj kviza postavlja pitanja, a timovi rade zajedno kako bi došli do odgovora. Nakon svakog kruga odgovori se provjeravaju, bodovi se zbrajaju i na kraju se proglašava pobjednički tim.

- Pub-kvizovi su također sjajan način da se proširi znanje, nauči nešto novo i potakne razgovor o različitim temama. Mnogi pubovi često nude i tematske kvizove, poput kvizova posvećenih filmovima, knjigama, glazbi - govori nam Ana-Marija Ćavar, voditeljica Kafića, prostora u Širokom Brijegu gdje se više od godinu dana održavaju kvizaška natjecanja.

- Naš "Kafić" predstavlja oazu raznolikosti i uživanja za sve dobi. Svojom širokom ponudom društvenih igara, događajima poput stand-up komedije, gledanja filmova, praćenja utakmica i Eurosonga te kvizova općeg znanja i tematskih kvizova stvaramo ugodno ozračje za obiteljska druženja i susrete s prijateljima. Potičemo ljude da se okupe bez elektronike, potvrđujući da je pravo zadovoljstvo uživati u druženju i igri. Relativno smo nov kafić te s ponosom ističemo više od 30 odigranih kvizova općeg, tematskog te srednjoškolskog tipa.

Velik odziv

S uvijek odličnim odzivom, čime postajemo inspiracija za druge - ističe Ana-Marija Ćavar, napominjući kako je za sve zaslužan njezin muž Toma, koji je dao ideju da se krene s obogaćivanjem kulturnih sadržaja u Širokom Brijegu.

- U našem Kafiću kvizovi nisu natjecanje za novac, oni su prava poslastica, zabava i mjesto dobrog društva i pozitivnih vibracija. Naši kvizovi postali su simbol zabave i prijateljstva. Želimo istaknuti naše prijatelje Josipa Mikulića, Kristijana Lasića i Franju Falaka, koji su hrabro predvodili prve kvizove, postavljajući temelje za ono što danas imamo. Čitlučanin Franjo Falak utemeljitelj je i Hercegovačke kviz-udruge "Herckviz". Članovi utemeljene udruge vode kvizove u Mostaru, Čitluku te nastupaju na kviz-natjecanjima u Hrvatskoj. No, prava kraljica tematskih kvizova u Širokom Brijegu iz glazbe, serija, filmova postala je Andrea Ćavar. Njezina strast i kreativnost dodatno su obogatili kvizaška događanja u Širokom Brijegu - govori nam Ana-Marija. U Širokom Brijegu kvizovi se održavaju u večernjim satima, a najčešće sudjeluje 17 ekipa sa sveukupno 80 natjecatelja, s tri do pet natjecatelja u jednoj ekipi. Natjecanje se odvija u četiri kruga s po 60 pitanja. Nagrade nisu novčane, a tvrtka Carlsberg sponzor je na svoj način, što i stvara ugodno, zabavno i opušteno druženje bez napetosti. Zbog skromnijeg obrazovanja u takvim kvizovima ne sudjeluju srednjoškolci, već samo stariji od 18 godina. No, zbog velikog zanimanja organiziran je i kviz za srednjoškolce koji vodi Jure Čolak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?