blagoslovio crkvu u Donjem Višnjiku

Puljić: Ne dopustite da zarada bude važnija od rada kojim se ostvarujemo

Foto: KT
1/5
18.11.2019.
u 14:54

Kardinal Puljić ukazao je na opasnost da nam zarada bude važnija od našeg rada kojim se ostvarujemo, te pozvao da učimo svoje djecu raditi, a ne uživati

Vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić blagoslovio je u nedjelju, 17. studenoga filijalnu crkvu Duha Svetoga u Donjem Višnjiku - župa Sv. Franje Asiškog - Žeravac u Bosanskoj Posavini.

Uz župnika fra Mirka Filipovića koncelebrirali suderventski dekan preč. fra Ivan Marić i fra Anto Tomas, plehanski gvardijan te još tri svećenika. Posluživao je trajni đakon vlč. Robert Čabraja, piše Nedjelja.ba. 

Aktualizirajući nedjeljna čitanja kardinal Puljić u prigodnoj je homiliji vjernike upozorio da se ne prepuste duhu nemorala koji nema osjećaja za svetost,  da ne izgube dostojanstvo kršćanina vjernika, da ne izgube vjernost Bogu, Crkvi i svom hrvatskom narodu. Ukazao je na opasnost da nam zarada bude važnija od našeg rada kojim se ostvarujemo, te pozvao da učimo svoje djecu raditi, a ne uživati.

Nadalje je svratio pozornost da smo na ovoj zemlji privremeno te da moramo živjeti tako da budemo spremni zakoračiti na onaj svijet s vjerom u Isusova obećanja. Posvjestivši  da nas na ovoj zemlji čekaju progonstva jer je kršćanstvo uvijek izazov, uputio je da snagu za život tražimo u Božjoj kući.

"Ovu crkvu gradimo da u njoj jačamo svoju vjeru, gdje se svi osjećamo kod kuće, kod svoga Boga, gdje slušajući Božju riječ rastemo u vjeri, da nam sakramenti krijepe dušu, da nam najsvetiji događaj  bude euharistija...", rekao je kardinal posvjestivši da je oltar simbol Krista, a sveta misa žarište gdje mi obnavljamo svoje spasenje.

„Na misu doći nije zapovijed, nego je to potreba, jer mi trebamo svoga Boga, trebamo Isusa, trebamo spasenje, trebamo hrabrost vjere. Zato kažemo da je crkva simbol identiteta, ona predstavlja nas, jer mi smo hram Božji  - živa Crkva koja se ovdje obnavlja, jača. Blagoslivljajući ovo zdanje, blagoslivljam vas - živu Crkvu da se svi osjećate braćom i sestrama, djecom Božjom, da prepoznate sebe i svoj put posvetite živeći po Božjim zapovijedima. Vi ste ta hodajuća Crkva gdje god bili, koja ovdje svjedoči za Krista“, neke su od snažnih i ohrabrujućih kardinalovih poruka vjernicima toga kraja, koji je u zadnjem ratu doživio velika i materijalna i duhovna razaranja.

Župnik fra Mirko na kraju je zahvalio kardinalu, župljanima, napose predsjedniku Mjesne zajednice Peji Gubercu i Juri-Juriši Krajinoviću koji su s ljubavlju gradili i uređivali svoju crkvu koja je u ratu bila devastirana. Također je zahvalio obitelji fra Ivana Ćurića koja je crkvi darovala oltar, svim donatorima te nazočnom predstavnicima društveno-političkih vlasti iz BiH i Hrvatske.

Slavlje na kojem je sudjelovalo 200-ak vjernika pjevanjem je animirao fra Ivan Marić.

Zapjevalo se i zasviralo na šargiji poslije mise ispred crkve, a potom je druženje uz zajednički ručak nastavljeno u Mjesnom domu koji su vjernici također sagradili i lijepo uredili.

Župa Sv. Franje Asiškog Žeravac prije posljednjeg rata imala je 2 381 vjernika, a danas u župi koju čine naselja Žeravac, Bosanski Lužani, Grk, Vinska, Višnjik i Vrela ima tek 230 katolika. U Donjem Višnjiku živjelo ih je 617, a danas ih tu stalno živi tek 50-ak.

No, da vole svoj kraj, iako se u njega nisu stalno vratili, pokazuju vjernici svojom složnošću i zauzetošću  te su uz lijepo obnovljenu i uređenu crkvu, mnogi obnovili svoje kuće, sagradili Mjesni dom, ambulantu, asfaltirali put i u svoj rodni kraj često dolaze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?