tribina o položaju bh. Hrvata

Puljić: Položaj Hrvata u BiH je težak, borimo se sačuvati nacionalni identitet

Foto: KTA
1/5
26.09.2019.
u 12:48

Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini je težak, no borimo se sačuvati nacionalni identitet, a smeta nam što nemamo jednaka prava kao druga dva naroda, i na to stalno upozoravam i želim da se ispravi - rekao je kardinal Puljić

U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije 24. rujna 2019. u nazočnosti više od stotinu građana, među kojima su bili i mnogi gradonačelnici, načelnici, gospodarstvenici i županijski vijećnici, održana je tribina o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini. Uvodno izlaganje podnio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, koga je uoči tribine u sjedištu Osječko-baranjske županije primio župan Ivan Anušić sa suradnicima.

Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini je težak, no borimo se sačuvati nacionalni identitet, a smeta nam što nemamo jednaka prava kao druga dva naroda, i na to stalno upozoravam i želim da se ispravi - rekao je kardinal Puljić te zahvalio županu Ivanu Anušiću na pozivu, kao i nazočnima na odazivu na tribinu, javlja KTA. 

Prema njegovim saznanjima u BiH tijekom zimskih mjeseci živi 400-455.000 Hrvata, a ljeti i nešto više, no teško je utvrditi pravi podatak. Ističe da su najviše stradale Banjolučka biskupija i Vrhbosanska nadbiskupija, koja je prije rata imala više od 520.000 katolika. Sada na tom prostoru živi oko 180.000 katolika, koje kardinal želi ohrabriti da i ostanu.

Prvo pitanje je politička kriza i stalna prepucavanja gdje zapravo nema jednakih prava. U pojedinim mjestima uopće nema Hrvata u vlasti, a ako ih i ima teško mogu zastupati svoja prava. Drugo je pitanje administrativno. Kad dođete na kakav šalter i date svoju iskaznicu, odmah je jasno tko si. Sve ovisi tko se nalazi s druge strane šaltera, no uglavnom onda počinje odgađanje „dođite kasnije“, „donesite to“ i slično, ne bi li dodijalo ljudima da ostanu. Treće je pitanje zapošljavanja jer manjinski narod teško može dobiti radna mjesta. Ima još puno takvih sitnica koje otežavaju. Dovoljno je reći da u pojedinim mjestima tražim dozvole već 10 godina - ispričao je kardinal Puljić.

Župan Ivan Anušić je rekao da su Hrvati u BiH u podređenom položaju, a Hrvatska se mora brinuti o svim Hrvatima izvan Hrvatske kojima je potrebna pomoć.

- Vlada Republike Hrvatske sa svoje političke razine radi određene poteze, što prezentira i premijer, a mi kao Županija želimo pomoći te sada nudimo što je potrebno da bi se bolje i kvalitetnije moglo funkcionirati i da bi se Hrvati u BiH mogli bolje organizirati. Osječko-baranjska županija će financijski pomoći kroz različite projekte koji se razvijaju u zajednici Hrvata, jer je takva pomoć najpotrebnija našim ljudima u BiH - rekao je župan Anušić.

Kardinal Puljić posjetio je i osječku tvrtku Saponia d.d. te je predvodio Svetu misu u župi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku, prenosi mrežna stranica Osječko-baranjske županije.

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
13:21 26.09.2019.

Čudno kakvim podatcima se barata, zaboravlja da je u 5 županija HDZ na vlasti, da Hrvati su uposleni 1/3 u svim državnim organima po ključu i da ta 1/3 vlasti upošljava procentualno veći broj Hrvata nego Bošnjaka, da je Aluminij HZHB, Eronet (propali giganti koji su upošljavali čisto Hrvatsko stanovništvo) pokradeni od tog istog hrvatskog legitimnog predstavnika, a da je pomoć stizala iz budžeta koji se većinom puni od strane Bošnjeka ..... i tako redom. Uz dužno poštovanje, slabi su vam informatori, puno je veći procenat Bošnjaka koji ne rade nego Hrvata u BiH. Ali to je statistika o kojoj uvaženi ne želi da razmišlja.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?