tradicionalni uskrsni prijam

Puljić: Zemlju voljeti i izgrađivati da se u njoj svi osjećaju sigurni

af
Foto: FENA
1/5
17.04.2017.
u 12:40

Povodom uskršnjih blagdana kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, upriličio je tradicionalni uskrsni prijam za najviše vjerske predstavnike i predstavnike društveno- političkog života u  Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije.

To je ujedno bila i prilika da se  kardinal Puljić osvrne na situaciju u zemlji, te da čestita i uskršnje i vaskršnje blagdane jer ove godine  Uskrs i Vaskrs se slave u isti dan.

Kardinal je  između ostalog rekao da se u "našoj zemlji mnogi izjašnjavaju vjernicima, a ta vjera se niječe na svakom koraku, kršeći osnovne Božje zapovjedi", te skrenuo pažnju na porast nemorala, kriminala, korupcije.

- To je za nas učitelje vjere i morala veliki izazov da se složimo kako ozdraviti ovo javno mnijenje. Mi nemamo sredstva kao neki moćnici koji ubacuju svoja sredstava u medijske kuće i njima sugeriraju čime će „hraniti javnost“ a to je u biti razčovječenje u javnom mnijenju - kazao je kardinal.

Puljić jer istakao da bi ljudski sudovi trebali dovesti do katarze ali da ako nema kajanja za zlo i ako se zločin brani, onda nema ni izgradnje  mira i pomirenja niti vraćanja povjerenja.

On je također istakao da treba mijenjati mentalitet  koji vlada u politici i koji poručuje  „mi ćemo vama dati“, jer nitko ne može davati ono što već pripada nego vlast ta prava mora priznati i provesti.

- Pravo na moje osobno dostojanstvo, slobode i ljudska i građanska prava. To se ne daje nego se u društvo ugrađuje. Pravo na rad se ne daje nego se stvaraju uvjeti da se ta prava ostvaruju. Pravo na privatno vlasništvo, to država ne daje nego poštuje i osigurava ostvarenje tih prava. Pravo na identitet  vjerski, kulturni i nacionalni. To  ne daju ni stranka ni država nego osiguravaju ostvarenje tih prava - istakao je kardinal Puljić.

 On je poručio da ovu zemlju treba voljeti i izgrađivati  da se u njoj svi osjećaju sigurni i kod kuće.

VIDEO

Preuzmite VIDEO

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije