Istraživanja

Rad za opće dobro - na 70. mjestu

05.06.2016.
u 09:00

Prema listi koju je objavio Simon Anholt na web stranici “Good Country”, Bosna i Hercegovina se nalazi na 70. mjestu od 125 rangiranih država prema tome koliko njezini građani doprinose općem dobru.

Simon Anholt, jedan od vodećih savjetnika za nacionalno brendiranje, objavio je mnoga zanimljiva istraživanja, ponekad je nazivan i marketinškim stručnjakom koji prepoznaje i stvara brendove od pojedinih mjesta i država.

Kategorije istraživanja

Istraživanje je podijeljeno u nekoliko kategorija kao što su: doprinosi kulturi, znanosti i sigurnosti, doprinos miru i sigurnosti, svjetski poredak i prosperitet te jednakost koja pokriva oblast otvorenosti tržišta, zdravlje, doprinos za planet i klimu.

Prvo mjesto je iznenađujuće pripalo Irskoj, dok je Bosna i Hercegovina zauzela, reklo bi se, solidno 70. mjesto.

Od zemalja regije, prema očekivanju, najbolje je plasirana Republika Slovenija, koja je zauzela 28. mjesto, Hrvatska 46., Makedonija 55., dok se Srbija se plasirala na 62. mjesto, prenosi independent.co.uk.

Simon Anholt je dvije godine radio na ovoj statistici, a što je zapravo “Good Contry Index” i što je njegov cilj, objašnjava na sljedeći način: - “Good Country Index” pokazuje koja zemlja koliko doprinosi općem dobru čovječanstva i koliko od njega oduzima. Zasnovan je na širokom spektru podataka preuzetih od Ujedinjenih naroda, Svjetske banke i drugih međunarodnih organizacija – rekao je Anholt i dodao da je ovo istraživanje imalo za cilj utvrditi postoje li zemlje isključivo kako bi služile svojim političarima, poslovanju i građanima ili aktivno rade na poboljšavanju cjelokupnog čovječanstva i planeta Zemlja.

- Nastalo je u pokušaju da pokrenem raspravu o temi “Na koji način zemlje mogu pronaći balans između dužnosti prema svojim građanima i odgovornosti koju imaju prema ostatku svijeta”, jer ja ovaj balans vidim kao nešto što je nužno za budućnost čovječanstva i zdravlja planeta – dodao je Anholt. 
Istraživanje je podijeljeno u sedam kategorija kao što su doprinosi kulturi, znanosti, sigurnost, a svaka od njih ima po pet podkategorija. 

Europa na čelu

Prvih deset mjesta na listi zazuzele su prvenstveno europske zemlje, Irska, Finska, Švicarska, Nizozemska, Novi Zeland, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška i Danska, dok su zemlje muslimanskog svijeta nisko pozicionirane.

Među sedam rangiranih kategorija, Bosna i Hercegovine se najbolje plasirala 
“po doprinosu znanosti i tehnologiji”, u čemu je zauzela visoko 22. mjesto, a Srbija se nalazi jedno mjesto ispod.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?