afera "Respiratori"

Radi ‘nacionalnog balansa’ i Jelku Milićević ‘ubacili’ u optužnicu

06.12.2020.
u 16:05

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je nakon višemjesečne istrage u petak priopćilo da je podiglo optužnicu zbog afere “Respiratori” protiv premijera FBiH Fadila Novalića, suspendiranog ravnatelja Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika poljoprivredne tvrtke “Srebrena malina” Fikreta Hodžića, ali i dopremijerke i ministrice financija Jelke Milićević, koja se ranije uopće nije povezivala s istragom, piše Večernji list BiH

Što se stavlja na teret?

Optuženima Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžić, kao i pravnoj osobi “F. H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica stavlja se na teret da su počinili kaznena djela: Udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. KZ BiH, a u vezi s kaznenim djelima: zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 383. KZ FBiH, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz članka 219. KZ BiH, pranje novca iz članka 209. KZ BiH, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz članka 261. KZ FBiH, krivotvorenje službene isprave iz članka 389. KZ FBiH te povreda obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo krivotvorenje ili uništavanje iz članka. 262. KZ RS.

Očito je da je ministrica Milićević u optužnicu “ubačena“ samo kako bi se napravio politički i nacionalni balans, što je model po kojem pravosuđe u Bosni i Hercegovini često funkcionira kako bi se obranilo od medijskih i političkih prozivki da je pristrano. Jer, za razliku od ostalih spomenutih u optužnici, kojima se na teret stavlja niz ozbiljnih kaznenih djela, Milićević je državno Tužiteljstvo uspjelo optužiti samo za kazneno djelo nesavjesnog rada u službi iz članka 387. KZ FBiH, ali je krajnje upitno koliko je i to održivo jer je općepoznato da je ministrica Milićević potpuno bila isključena iz procesa vezanih za nabavu spornih respiratora.

Njoj se, prema navodima iz Tužiteljstva, na teret stavlja da je “svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavu respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice“. Kako je to mogla uraditi, Tužiteljstvo u svojoj izjavi nije navelo, pa je sasvim razvidno da je ona žrtva nacionalnog balansa i ublažavanja udara SDA na državno Tužiteljstvo. Poznato je da je upravo SDA prozivao Tužiteljstvo što je ministricu Milićević, navodno, poštedilo istrage i odgovornosti, premda su i njima bliski mediji morali priznati da nema nikakvih pa ni posrednih dokaza koji bi nju dovodili u vezu s aferom “Respiratori“.

Tužiteljstvo i istrage

Optužnicom se pak Novaliću stavlja na teret da je, koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH, osmislio plan nezakonite isplate proračunskih sredstava za potrebe kupnje sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa. U tom su se planu u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, kako se navodi, pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba “F. H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica.

Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti COVID-19, uslijed čega je po proračun FBiH nastupila imovinska šteta i omogućeno stjecanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika udružene skupine. Istraga protiv osumnjičenog Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da je i Agencija za lijekove i medicinska sredstva i u drugim slučajevima donosila nezakonite odluke.

- Tužiteljstvo BiH informira javnost da se nastavlja istraga protiv više drugih osoba u odnosu na kazneno djelo pomoći počinitelju poslije učinjenog kaznenog djela, a u odnosu na postupak nabave i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice, priopćeno je u petak. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?