Aktualni prvak BiH napravio vrhunski transfer - dojučerašnji Plemić Stipe Radić u danskom Viborgu za 550.000 eura

Radić je prvi igrač na kojem je Zrinjski osjetio učinak igranja u Europi

01.02.2024.
u 16:17

Zrinjski je sa Stipom Radićem (23) napravio vrhunski posao. Stameni stoper potpisao je za danski prvoligaš Viborg u transferu koji će ostati zabilježen kao najvećih ulazni transfer u dosadašnjoj povijesti kluba.

Jedna polusezona

- Dragi navijači Zrinjskog i svi ljudi iz Mostara, završava moja etapa u Zrinjskom. Puno je tu emocija i svega što smo prošli za ovo vrijeme koje sam bio tu. Davao sam svoj maksimum i uvijek bio spreman ići do kraja, kao i cijeli klub. Hvala navijačima i svima u klubu koji su u svakom trenutku bili tu za mene. Zrinjskom ove sezone želim obranu titule, da i ova sezona bude kao prošla - kazao je na rastanku od Plemića Stipe Radić, inače i bivši Hajdukov stoper, koji je s Viborgom potpisao ugovor do 2027. godine. Radić je u dresu Zrinjskog odigrao ukupno 21 utakmicu (14 u domaćem prvenstvu, jednu u Kupu, 6 u Europi). Debitirao je za Plemiće u senzacionalnoj pobjedi Zrinjskog nad Alkmaarom u 1. kolu Konferencijske lige. Radićev transfer iznosi, navodno, 550.000 eura. Spomenuti iznos po polovinu bi trebali podijeliti Zrinjski i nizozemski Fortuna Sittard, prethodni Radićev klub. Radićev transfer potvrdio je i poznati talijanski sportski novinar Fabrizio Romano. Sve što se dogodilo u Radićevu transferu treba u prvom redu pripisati učinku igranja u Europi. Nogomet na višoj razini Zrinjskom je donio mnogo toga, veliki novac za sudjelovanje u europskim utakmicama (gotovo tri milijuna eura), ali potencijal koji nosi taj učinak u smislu prodaje nogometaša jako je velik. U nekim idealnim okolnostima, možda ne ove sezone, Zrinjski više novca može zaraditi prodajom igrača nego samim sudjelovanjem u, primjerice, grupnoj fazi Konferencijske lige.

Iz ukupne svote Radićeva transfera treba vjerojatno isključiti i naknadnu za Radićeva agenta, a riječ je, inače, o istom čovjeku koji se brine o karijeri Ivana Perišića. Radićev transfer u ukupnom iznosu vjerojatno nije najveći u povijesti Zrinjskog, nešto malo više iznosio je transfer Ivana Bašića u ruski Orenburg prije nekoliko sezona. U ukupnom smislu Zrinjski je kod Bašića prošao mnogo bolje, odštetu klub tada nije morao dijeliti s nekim drugim klubom. Ipak, oko pola milijuna maraka za Radića, koji je u Mostaru proveo svega jednu polusezonu, vrhunski je posao.

Šunjićev povratak

Umjesto Radića, u Zrinjski bi trebao doći Toni Šunjić, nekadašnji reprezentativac BiH i nekadašnji kapetan Zrinjskog, domaći nogometaš i nekad miljenik mostarskih navijača. Što se tiče stoperskih pozicija, Zrinjski je tu dobro pokriven. Jedini je problem u ovom trenutku što Barišić, Jakovljević i Senić nisu na svom maksimumu zbog ozljeda ili se od njih oporavljaju, dok se Magdić, praktički, tek vraća treninzima nakon teške ozljede koljena. Još je nekoliko nogometaša Zrinjskog zanimljivo inozemnim klubovima, a Plemići bi vjerojatno rado prodali još nekog. Još jedan učinak igranja u Europi jest taj da Mostarci sada ne moraju prodavati igrače pod svaku cijenu. Financijski su stabilni, s Radićem su napravili dobar transfer, tako da ostale ne moraju prodavati za siću. Ne tako davno dobrim se poslom smatralo i 100.000 eura za nekog igrača Zrinjskog. Sada je situacija ipak drukčija. Ima tu još igrača Zrinjskog, poput vratara Marka Marića za kojim je, navodno, bilo zanimanja iz klubova Bundeslige, sada se spominju i ponude za Darija Čanađiju, navodno i za Matiju Malekinušića. Bilo kako bilo, u Zrinjskom mogu uživati u plodovima uspješna igranja na europskoj sceni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?