Dani otvorenih vrata

Radionice kao pomoć u odabiru budućeg zvanja Darwin Tesla Kreševo 200

24.03.2016.
u 07:00

Sam program Dana otvorenih vrata realiziran je kroz tri cjeline: predstavljanje plana i programa studija fizičke kulture, uvjeta upisa ovog studija i svega potrebnog za polaganje prijemnog ispita

Dani otvorenih vrata Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru (FPMOZ) i ove su godine izazvali veliko zanimanje maturanata s područja Hercegovine, Dalmacije i Bosne, koji su se kroz nekoliko tjedana informirali o različitim studijskim skupinama te sudjelovali na zanimljivim radionicama koje im mogu pomoći pri odabiru budućeg zvanja.

Meteorološka škola i kvizevi

Početkom veljače ove godine, u prostorijama FPMOZ-a u kampusu u Rodoču, upriličeno je otvaranje Dana otvorenih vrata - studija geografije i turizma i zaštite okoliša. Zajedničkim predstavljanjem studija i pojedinačnih smjerova, učenici su upoznati s procesom i mogućnostima studiranja te kompentencijama stečenim završetkom studija. Kroz praktične primjere i pokuse prisutnima je prikazana mala meteorološka škola, odnosno način nastanka klimatoloških pojava, prikaz stvaranja reljefa, geomorfoloških procesa. Iz turizma i društvenog razvoja prikazan je obrazovni film o turističkim potencijalima, održani su kvizovi i različite pitalice o poznavanju prirodnih i turističkih vrijednosti te važnosti zaštite okoliša. U računalnoj učionici kroz program GIS-a prisutni su mogli sudjelovati u izradi digitalnih karata, vidjeti kako se rade vježbe iz kartografije i na koji način se modelira.

“Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u pripremi, organizaciji i izvedbi Dana otvorenih vrata. Također, nadam se da će oni koji nisu smatrali potrebnim sudjelovati svoje zanimanje pokazati za iduću jer je ovo naš iskorak u razvoju studija”, kazala je pročelnica studija doc. dr. sc. Mirjana Milićević.

Prigodno, studij biologije je za datum održavanja manifestacije odabrao Međunarodni dan Charlesa Darwina, 12. veljače, a tema Otvorenih vrata bila je evolucija. Na manifestaciji je sudjelovalo više od 400 učenika i profesora iz 21 škole iz Mostara, Ljubuškog, Čapljine, Stoca, Čitluka, Posušja, Gruda, Širokog Brijega, Viteza, Kiseljaka, Busovače i Tomislavgrada. Studenti i nastavnici sa studija biologije i znanosti o okolišu su pripremili četiri radionice koje su nosile nazive: Big Bang Theory, Postanak vrsta, Putovanje u prošlost i posjet našim precima te Postanak kontinenata.

Središnjica zbivanja bilo je predavanje prof. dr. sc. Mladena Krajačića sa Sveučilišta u Zagrebu popularnog naslova “I stvori Bog molekularnu biologiju”.

Samo nekoliko dana kasnije, oko 120 maturanata posjetilo je Dane otvorenih vrata matematike, informatike i tehnike, održane 18. ožujka. Ovom prigodom studenti FPMOZ-a su pripremili radionice za učenike, a prof. dr. sc. Dijana Vican je imala predavanja za profesore i nastavnike na temu “Profesionalne odlike nastavnika”.

Dan otvorenih vrata studija fizike FMOZ-a održan je u petak, 26. veljače. Program se sastojao od niza radionica kroz koje su studenti i asistent i pokazali znanstveno, stručno i zabavno lice fizike. Pročelnica studija fizike dr. sc. Slavica Brkić održala je seminar pod nazivom “Nikola Tesla u osvitu 21. stoljeća”.

“Nijedan znanstvenik nije promijenio lice svijeta kao Nikola Tesla. Vrijeme pokazuje da je život i djelo Nikole Tesle mnogo većeg opsega. Tako je 21. stoljeće počelo s njegovim otkrićima”, istaknula je Brkić. Povod seminara bilo je otvaranje informacijsko-tehnološko-inovacijskog centra “Nikola Tesla”. Maturanti i njihovi profesori su se mogli upoznati s nekim od eksperimenata koji su vezani uz ključna otkrića 20. stoljeća. Radionicu su vodile asistentice Josipa Madunić i Blanka Tuka.

Zajedno sa studijem pedagogije, 9. ožujka, održan je i Dan otvorenih vrata studija edukacijske rehabilitacije. Program je obuhvaćao kratko predstavljanje studija s ciljem pružanja informacija sudionicima o samom studiju i njegovu funkcioniranju, te iskustvenih radionica za maturante. U realizaciji aktivnosti sudjelovali su i studenti. Učenicima su demonstrirane poteškoće osoba s invaliditetom te načini ophođenja s njima. Istoga dana više od stotinu gimnazijskih maturanata iz Mostara, Širokog Brijega, Ljubuškog i Gruda je u pratnji pedagoga svojih škola posjetilo Dane otvorenih vrata na studiju pedagogije.

Organiziran je i Dan otvorenih vrata na studiju razredne nastave gdje su sudjelovali učenici i njihovi nastavnici osnovnih škola iz Mostara, Posušja, Gruda i Širokog Brijega. Program se sastojao od kreativnih radionica: likovna, matematička, književno-jezična i dramsko-scenska. Osim radionica održani su seminari za nastavnike na temu “Integracija djece s posebnim potrebama u nastavnom procesu”.

Treći po redu Dani kemije zauzeli su svoje mjesto 10. i 11. ožujka, kada je FPMOZ ugostio oko 40 profesora srednjih škola i 180 njihovih učenika iz HNŽ-a, ZHŽ-a i HBŽ-a.

Prvi dani otvorenih vrata održani su u Kreševu. Istim je nazočio samo jedan student sa željom upisati crkvenu glazbu i orgulje. Dani su održani kako je planirano, uz glazbeni program harmonikaša, te radionice iz solfeđa i teorije glazbe, a za radionicu klasične harmoniku nije bilo kandidata. Cijeli program najavila je i vodila kolegica Bojana Trogrlić uz prigodno obraćanje pomoćnice općinskog načelnika Ankice Tvrtković te v. d. pročelnice Lidije Vladić-Mandarić, v. asist.

Više od 200 učenica i učenika zainteresiranih za studij fizičke kulture, iz više od 20 srednjih škola s područja Hercegovine i Dalmacije, pod vodstvom svojih profesora tjelesne i zdravstvene kulture, sastalo se u kampusu 2 u Rodoču.

Proslavljeni sportaši

Sam program Dana otvorenih vrata realiziran je kroz tri cjeline: predstavljanje plana i programa studija fizičke kulture, uvjeta upisa ovog studija i svega potrebnog za polaganje prijemnog ispita.

Uz studente redovitog studija fizičke kulture gosti su bili i proslavljeni hrvatski sportaši, nogometaš Mate Bilić i rukometaš Nikša Kaleb, koji su studenti stručnog studija kineziologije u Mostaru.

Prodekan Ćorluka je istaknuo zadovoljstvo što su ovi vrhunski sportaši izabrali baš studirati u Mostaru, te ih zamolio da svim prisutnima prenesu iskustva vrhunskog sporta i važnosti tjelesne aktivnosti. Osim njih, studentima se obratio i predsjednik Olimpijskog odbora BiH Marijan-Matun Kvesić.

U nastavku su održane praktične radionice i prezentacije dijela programa studija fizičke kulture, kroz demonstracije studenata i interaktivne razgovore između učenika i studenata kao i profesora. Ovaj dio je učenicama i učenicima pokazao što ih zapravo čeka ako se odluče za studij fizičke kulture.

Na studiju glazbene umjetnosti FPMOZ-a bile su organizirane radionice iz solfeđa, teorije glazbe, glasovira i gitare. Radionica violine je održana 19. ožujka, nakon koje su studenti studija počastili buduće kandidate produkcijom komorne glazbe, a uspješno je održana i još jedna radionica glasovira, nakon koje su službeno zatvorena vrata Ssudija glazbene umjetnosti za ovu godinu.

Održati tradiciju

Zadovoljstvo organizacijom i posjećenošću ovogodišnjih Dana otvorenih vrata Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru nije krio niti dekan, prof. dr. sc. Mario Vasilj.

“Važnost Dana otvorenih vrata za fakultet prepoznali smo na vrijeme i slobodan sam reći da je to već sada postala tradicija koju ćemo nastojati održati, poboljšati, te šire i detaljnije upoznati sve one koje zanima naš fakultet, s pojedinim smjerovima, studijskim skupinama, mogućnostima i uvjetima studiranja.”

Podsjećamo da su vrata Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti otvorena za sve zainteresirane buduće studente te da svatko može pronaći nešto za sebe.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?