sastanak oko stećaka

Raditi na očuvanju stećaka, osigurati bolju pristupačnost i bolju promociju

stećci osmanović
29.07.2016.
u 17:06

“Upisom stećaka na Listu svjetske baštine zaštićen je fenomen stećaka na našim prostorima, a naša je obveza da radimo na njihovom očuvanju, da se osigura bolja pristupačnost i bolja promocija. U tome svoj doprinos moraju dati sve razine vlasti od općina, županija, entiteta i države”, rekao je Osmanović

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović razgovarao je danas s načelnicima općina, predstavnicima ministarstava, zavoda i Povjerenstva za očuvanje spomenika o upravljanju stećcima. 

Sastanak u Sarajevu organiziran je nakon što je Komitet za svjetsku baštinu donio odluku o upisu stećaka na Listu svjetske baštine, kako bi se podjelile infromacije o samoj odluci i dogovorili naredni zadaci i obveze svih nadležnih.

“Upisom stećaka na Listu svjetske baštine zaštićen je fenomen stećaka na našim prostorima, a naša je obveza da radimo na njihovom očuvanju, da se osigura bolja pristupačnost i bolja promocija. U tome svoj doprinos moraju dati sve razine vlasti od općina, županija, entiteta i države”, rekao je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Ministar je podsjetio da su prije predaje nominacijskog dokumenta i plana upravljanja, sve općine usvojile pojedinačne planove upravljanja za nekropole na svojoj teritoriji. Potrebno je poduzeti aktivnosti s ciljem implemetacije plana upravljanja kao i usklađivanja zone zaštite za svaku nekropolu što treba koordinirati Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Predstavnici lokalnih zajednica upozoreni su da ne poduzimaju nikakve radnje samostalno bez suglasnosti nadležnih entitetskih zavoda za kulturno nasljeđe.

Označavanje nekropola znakom svjetske baštine koordinirat će Državno povjerenstvo za UNESCO u suradnji s UNESCO-om. 

Odluka o upisu stećaka na Listu svjetske baštine donesena je konsenzusom zemalja članica Komiteta za svjetsku baštinu na zasjedanju održanom od 10. do 20. srpnja 2016. u Istanbulu u Turskoj. Stećci su upisani na Listu svjetske baštine zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kulturnoj vrijednosti.

Zemlje članice Komiteta prepoznale su i izuzetnu regionalnu suradnju koja je ostvarena između Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije u radu na ovom projektu i u svojim obraćanjima pozdravile takav rad i činjenicu da je pokazano da kultura ne poznaje granice, da kultura gradi mostove među narodima i pravi je putokaz za prosperitetnu budućnost, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije