ponuda šokirala sve

Radnici daju otkaze i odlaze u inozemstvo, poslodavci im nude plaću višu za 30 KM!

radnici
22.11.2019.
u 11:00

U vrijeme kada radnici, zbog niskih plaća, daju otkaze i odlaze u inozemstvo, a poslodavci se žale i na svakom koraku traže trgovce, radnike u pekarama, konobare, kuhare, vozače, građevinske radnike, odlučili su kako je iznos od 550 maraka previše za najnižu zajamčenu plaću u Republici Srpskoj, piše BUKA. 

Njihova ponuda je 480 maraka, 30 maraka više od trenutnog iznosa najniže plaće u Republici Srpskoj.

Potvrdio je ovo Saša Trivić, predsjednik Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Srpske, vlasnik lanca pekara "Manja" i član Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Ovu ponudu obrazložio je riječima kako se plaće ne trebaju uređivati administrativnim već tržišnim mjerilima, te kako je Sindikat mogao predložiti i 1.000 i 2.000 maraka, pa da se sve tvrtke pozatvaraju.

Na pitanje kako plaća od 480 maraka može zaustaviti odlazak radnika rekao je: „Rast najniže plaće će zatvoriti možda i ona radna mjesta koja ne bi bila zatvorena ili će dovesti do toga da će neki poslodavci isplaćivati tu plaću ali će radnik razliku morati vratiti”.

Zaključeno je i da su plaće u ovoj godini porasle 8 posto, kao i da je taj rast puno veći  “ako znamo da dobar dio poslodavaca isplaćuje neto u gotovini”.

“Znači ne možemo očekivati da se zaostatak plaća koji se događao posljednjih 20 godina riješi u godinu dana. Nadalje pokazatelji o dobiti poslodavaca ne ukazuju da oni imaju viška novca koji ne djele, nego su sposobnosti nas kao poslodavaca da zaradimo veće plaće ograničene jer smo nesposobni ili nemamo dovoljno tehnologije”, zaključio je Trivić.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske je ponudu poslodavaca okvalificirala kao ruganje radničkoj klasi. Njome su, kaže, ujedno poslali i jasnu poruku svakom radniku u RS - „ovdje kruha nema„.

Pita se, također, kako se od plaće koju nudi Saša Trivić i poslodavci koji razmišljaju kao on, može prehraniti bilo tko, razmišljati o obitelji i podmiriti režijske obveze.

„Gospodin Trivić je čovjek koji ima svoj privatni biznis i na malim ekranima stalno govori kako radnicima treba povećati plaće i da je to sam učinio, znači li to da je svojim radnicima povećao plaću sa 450 na 480 maraka? Zašto se onda bilo tko čudi što nam kvalifikcirani, produktivni, sposobni radnici većinom odoše ili su već otišli. A otišli su, vjerujete, samo iz jednog razloga - zbog nikakve plaće i uvjeta rada“, istaknula je za BUKU Mišić i podsjetila da potrošačka košara u kojoj se nalaze samo prehrambeni artikli za četveročlanu obitelj iznosi 710 maraka.

Stoga, zaključuje, nikom u ovoj državi ne trebaju biznisi u kojima radnici od svog rada ne mogu prehraniti svoju obitelj. Na njima se ne gradi ekonomija i bilo kakav razvoj, oni samo odgovaraju lošim poslodavcima.

Tane Peulić, potpredsjednik Saveza sindikata RS za gospodarstvo također nije jasan potez Unije poslodavaca RS s obzirom da mu je poznato da se u sustavu metalne industrije i rudarstva RS, u 90 posto poduzeća isplaćuje veće plaća od zajamčene, odnosno preko 600 KM. Kao primjer je naveo Aluminu Zvornik koja ima 1600 radnika, a najniža plaća iznosi preko 700 KM.

 „Ako prosječna plaća na razini RS od početka iduće godine treba biti 1000 KM zaista ne vidim razlog zašto je 550 KM tako velik iznos, a posebno ako znamo da je 500 KM oslobođeno poreza“, naglasio je navodeći i da bi bilo potpuno nekorektno da imamo dvije najniže zajamčene plaće - jednu za realni sektor, a drugu za one kojima je poslodavac Vlada RS gdje je iznos najniže zajamčene plaće 545 KM.

Po njemu  poslodavci moraju više davati, ili će u protvnom njihovi pogoni i radnje ostati pusti.

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

PP
ppp
15:11 22.11.2019.

Gospodinu Triviću bi trebalo dati jedan mjesec 450KM a idući 480KM pa nek nam onda on kaže u čemu i kolika je razlika! Učite jezik i idite vani,sposobni jeste dakle to nije problem! Bilo bi lijepo srest svog bivšeg poslodavca negdje po EU,na baušteli

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?