nakon pet godina

Radnicima na minimalcu veće plaće, sindikati traže 700 KM, poslodavci predlažu od 550 do 650

04.07.2020.
u 14:10

Radnici na minimalcu u FBiH nakon pet godina uskoro bi mogli dobiti veće plaće. Ova sadašnja od 406 KM odavno je nedovoljna i za podmirenje najosnovnijih životnih potreba, pa i hrane. Naime, na nastavku 124. sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća razgovaralo se o više problema s kojima se gospodarstvo Federacije susreće u tijeku pandemije, piše Večernji list BiH.

Još jedan sastanak

Mnogo je nesuglasica između Udruge poslodavaca i Sindikata, ali, ipak, kažu da su napravljeni značajni pomaci u razgovorima. Minimalna plaća, ali i ponovno uvođenje stanja prirodne nepogode, bile su teme sjednice. Dogovor je postignut kada je riječ o zahtjevu za povećanje minimalne plaće u Federaciji, što je potvrdio i predsjednik Udruge poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović. “Mislim da smo mi postigli jedan koncenzus da se minimalna plaća definitivno mora dizati, to je prva stvar, ona mora ići gore, krajnje vrijeme je. Već je pet godina ova minimalna plaća na snazi. Postigli smo još jedan konsenzus, a to je da bi idealno bilo da se promijene zakoni o doprinosima i porezu na dohodak te da to onda bude paket, time bi minimalna plaća mogla ići gore, a da doprinosi ne rastu”, kazao je Smailbegović. Do kraja mjeseca očekuje se još jedan sastanak Ekonomsko-socijalnog vijeća do kad Federalno ministarstvo financija treba pripremiti uredbu o minimalnoj plaći. U Sindikatu smatraju da bi ona trebala iznositi oko 700 KM, dok poslodavci predlažu od 550 do 650 KM. “Za sjednicu smo pripremili okvirni izračun minimalne plaće i predali ga socijalnim partnerima uz negodovanje, kako su to poslodavci iskazali, tako da nije prihvatljiv naš prijedlog najniže plaće 70% od prosjeka Federacije. Normalno, govorim o neto plaći bez ostalih primanja, toplog obroka ili eventualno prijevoza”, rekao je Mevludin Bektić, predstavnik Sindikata FBiH. Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH je, kako je rekao predsjednik Edhem Biber, zaključilo da se metodologija za usklađivanje najniže plaće, koju su razmatrali, uputi s primjedbama poslodavaca i sindikata prema Ministarstvu financija da bi se sačinila određena uredba koja će regulirati najnižu plaću u BiH.

Nisu obuhvaćeni svi

Udruga poslodavaca predložila je i vraćanje stanja prirodne nepogode kako bi bio aktiviran “koronazakon”. Razlog tome je činjenica da će, od predviđenih 450 milijuna, biti iskorišteno samo 130 u tri mjeseca. Dodaju da velik broj radnika nije ostvario svoja prava i da zakonom nisu obuhvaćeni svi. “Puno manje radnika ušlo je u prava nego što je bio proračun. To se može tumačiti na način da je gospodarstvo nešto bolje nego što se očekivalo, a, s druge strane, da zakon nije obuhvatio sve koje je trebao obuhvatiti”, smatra Smailbegović.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?