USVOJEN ZAKON ZA SPAS GOSPODARSTVA

Radnicima u privatnom sektoru u ZHŽ-u plaće iz proračuna, ukida se plaćanje koncesija…

22.04.2020.
u 12:34

U cilju očuvanja što većeg broja radnih mjesta Vlada Zapadnohercegovačke županije na svojoj sjednici usvojila je prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Riječ je o zakonskom rješenju koje donosi paket mjera za pomoć gospodarstvu. Između ostaloga, Vlada ZHŽ-a će, uz pomoć ovog zakona, u proračunu ZHŽ-a osigurati sredstva za isplatu minimalnih plaća za oko 2000 radnika iz privatnog sektora kojima je onemogućen rad na osnovi naredbi Županijskog stožera civilne zaštite.

Smanjivanje plaća

Naime, svaki poslodavac čijem je gospodarskom subjektu zabranjen rad na osnovi naredbi Županijskog stožera CZ, a koji nije otpustio radnike, dobit će sredstva za uplatu minimalnih plaća. Kako su nam potvrdili dopredsjednik Vlade ZHŽ-a i ministar financija Toni Kraljević i ministar gospodarstva Dario Sesar, ova mjera realizirat će se preko javnog poziva sukladno kriterijima koje utvrdi Vlada, a bit će isplaćeno s pozicije tekući prijenosi za gospodarstvo. Kako bi uspjela osigurati dostatnu količinu novca za isplatu spomenutih plaća, odnosno sačuvati oko 2000 radnih mjesta u privatnom sektoru koja svojim radom u normalnim uvjetima pune županijski proračun, Vlada ZHŽ-a umanjit će dio plaća u državnom sektoru. Tako će osnovica za izračun bruto plaće izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija u institucijama vlasti u Zapadnohercegovačkoj županiji za svibanj i lipanj 2020. godine biti umanjena za 20 posto. Za 10 posto bit će umanjena osnovica za izračun bruto plaće državnih službenika i namještenika u tijelima uprave ZHŽ-a, savjetnika u institucijama vlasti ZHŽ-a, zaposlenika u školama koje su korisnici proračuna ZHŽ-a i ostalih zaposlenika korisnika proračuna ZHŽ-a. Jednako smanjenje planirano je i za zaposlenike u izvanproračunskim fondovima, javnim ustanovama, agencijama i drugim pravnim osobama čiji je osnivač ZHŽ ili ZHŽ ima prava. Od mjera smanjenja plaće izuzeti su isključivo policijski službenici, zaposlenici domova zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a te Uprave za CZ ZHŽ-a. Članovima nadzornih odbora, upravnih odbora, upravnih vijeća i drugim kolektivnim upravljačkim tijelima koje imenuje Skupština ZHŽ-a ili Vlada ZHŽ-a, a za svoj rad primaju naknadu, ista se ukida za mjesec svibanj i lipanj.

Pomoć gospodarstvu

Jedna od mjera je i oslobađanje plaćanja tekuće (godišnje) koncesijske naknade za korištenje, koja se izražava u postocima i odnosi se na godišnji bruto prihod nastao korištenjem javnih dobara, prirodnih bogatstava ili pružanja usluga ili po jedinici mjere - tona, m³, m² i litra i naknade za zauzetu površinu (ha) koncesionarima koji na dan stupanja na snagu ovog zakona imaju sklopljen ugovor o koncesiji u kojima je Vlada ZHŽ koncesionar. Zakon oslobađa i od plaćanja zakupnine na zakup šumskog zemljišta. Budući da je među zatvorenim gospodarskim subjektima velik broj ugostiteljskih objekata, Vlada ZHŽ-a usvajanjem zakona gospodarstvenike koji pružaju ugostiteljske usluge oslobađa obveze plaćanja porez na potrošnju alkoholnih pića, piva, bezalkoholnih pića i mineralnih voda, kave i čaja, tijekom trajanja nepogode i 90 dana od prestanka.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?