Ministar sigurnosti BiH

Radončić: Nadam se da će se sagledati svi argumenti i da neće doći do tragične odluke po BiH

Fahrudin Radončić
07.02.2020.
u 17:14

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić odbacio je u intervjuu za Radio Slobodna Europa (RSE) tvrdnje zamjenice direktora USAID-a (Američka agencija za razvoj) Bonnie Glick, u kojima je za RSE kazala da, "ukoliko se BiH ne pozabavi pitanjem trgovine ljudima i ne zaustavi daljnje padanje na listi, postoji opasnost od povlačenja sredstava SAD iz zemlje".

- Novo Vijeće ministara je uradilo, zaista, sve u spektakularno kratkom vremenu i uradit ćemo još više. I ja sam, zaista, optimist da će se sagledati svi argumenti koji idu u korist Bosne i Hercegovine. To bi bila tragična odluka po Bosnu i Hercegovinu, kažem vam. Mi smo, kao Vijeće ministara, i da budem iskren, ja kao ministar, već na prvoj sjednici Vijeća ministara stavili i usvojili, zahvaljujući našim kolegama, Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima. To je strateški dokument koji nam pomaže da ne padnemo s liste B na listu C. Također, molili smo, i zahvaljujući državnoj tužiteljici, reaktivirana je Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i ona počinje punim kapacitetom raditi. 

I treći uvjet, objedinjavanje sredstava. Već se radi da se sredstva koja su u civilnim poslovima i Ministarstvu sigurnosti objedine i daju nevladinom sektoru i drugima za zbrinjavanje žrtava trgovine ljudima. Također smo usvojili i Strategiju za integralno upravljanje granicom, a posebna je stvar da sada radimo i već je 28 naših pravosudno-sudskih institucija napravilo timove s četrdesetak tužitelja i policajaca koji su mreža, prava mreža protiv trgovine ljudima - izjavio je Fahrudin Radončić.

Ministar sigurnosti BiH rekao je da se radi o strateškom dokumentu koji Bosni i Hercegovini pomaže da "ne padne s liste B na listu C".

Podsjećamo, zamjenica direktora USAID-a 5. veljače je u intervjuu za RSE rekla kako "SAD i predsjednik Trump (Donald) koncept trgovine ljudima uzimaju kao jako ozbiljan problem".

- Prošlog mjeseca izdao je izvršnu naredbu u vezi s tim. To utječe i na rad USAID-a ukupno i USAID-a u Bosni i Hercegovini. Oni se moraju koncentrirati na dominaciju trgovine ljudima. BiH je bila zemlja gdje to nije bio problem, ali tijekom vremena, vidjeli smo pogoršanje situacije u posvećenosti vlasti da zaustave trgovinu ljudima. To je moralno korozivno okruženje gdje vlasti ne zastupaju svoje ljude, ali ni druge koji su žrtve trgovine ljudima kroz ovu zemlju - kazala je Glick, prenosi Avaz.

Intervju s Fahrudinom Radončićem, ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine, bit će emitiran u subotu, 8. veljače, u emisiji TV Liberty.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije