JP Autoceste FBiH

Radovi na Koridoru Vc će biti pokrenuti u predviđenim rokovima

29.04.2016.
u 15:28

Osigurana su u rekordnom roku nedostajuća sredstva za izgradnju drugog dijela Zeničke zaobilaznice, završena je zakonska reforma te su donesene potrebne odluke kako bi se krenulo i s radovima na jugu, ističu iz JP Autoceste FBiH

Iz JP Autoceste FBiH danas su poručili kako će radovi na izgradnji Korodora Vc biti pokrenuti u rokovima koji su predviđeni. 

"Proteklih dana u medijima su se pojavili natpisi u vezi s navodnom nerealizacijom daljnje izgradnje autoceste, te navodno netrošenje 500 milijuna KM koji su na računima našeg poduzeća, a koje su navodno spremne za investiranje. S ciljem pravilnog i istinitog informiranja javnosti želimo reći da činjenice koje sljede su stanje koje je nova Uprava zatekla prilikom preuzimanja mandata. Ugovor o izgradnji drugog dijela Zeničke zaobilaznice je tek sada spreman za potpisivanje jer smo osigurali nedostajućih 36 milijuna eura i tako zatvorili financijsku kontrukciju. Tijekom 2014. godine potpisan je Ugovor o zajmu sa OPEC fondom u iznosu od 60 milijuna eura za izgradnju druge dionice Zeničke zaobilaznice. Sve do imenovanja sadašnje Uprave nije se bavilo iznalaženjem preostalog dijela sredstava u iznosu od 36 milijuna eura neophodnog za
zatvaranje financijske konstrukcije ovog projekta, što je preduvjet za potpisivanje ugovora o izgradnji", navode iz JP Autoceste FBiH.

"Umjesto toga pokrenuta je natječajna procedura za nabavku radova iako bi potpisivanje ugovora bez pokrića po ishodu tendera u suštini blokiralo rad kompanije. Takav način rada u prethodnom mandatu je stvorio dubiozu u iznosu od 173 milijuna KM koju je zatekla nova Uprava JP Autoceste FBiH i koja nastoji da u proteklih pet mjeseci održi solventnost poduzeća. Ideja o zaduženju kod Kuvajtskog fonda čiji su uvjeti nekompatibilni s već pokrenutom procedurom kod OPEC-a je cijeli projekt potpuno blokiralo", ističe se u priopćenju. 

"JP Autoceste FBiH je u suradnji s Vladom FBiH, koja je donijela sve neophodne odluke kako bi se zaista stekli uvjeti za potpisivanje ugovora i pokretanje radova, zatvorilo financijsku konstrukciju iz sredstava Europske banke za obnovu i razvoj. Pored svega potpisivanje ugovora za izgradnju drugog dijela Zeničke zaobilaznice bit će ostvareno unutar rokova postavljenih još u 2015. godini, tj. u prvoj polovini svibnja, a
radovi će započeti odmah nakon toga.

Za dionicu Počitelja – Međugorje Ugovor o zajmu u iznosu od 100 milijuna eura je potpisan još 2014. godine, ali je projekat u potpunosti završen tek 2015. godine kada je započeo proces eksproprijacije. Zbog zakonskog vakuuma koji je nastao nakon što je Zakon o eksproprijaciji proglašen neustavnim a Zakon o javnom dobru nije ni donešen realizirano je u 2015. godini svega 30% eksproprijacije. Iako nisu rješeni imovinsko-pravni odnosi pokrenuta je natječajna procedura nabavke radova. Jedino rješenje za pokretanje radova kod Počitelja predstavljalo je donošenje Zakona o eksproprijaciji koji omogućava ulazak u posjed prije razrješenja imovinsko-pravnih odnosa koji je i usvojen 19.04.2016. godine, te donošenje odgovarajuće odluke kojom se rješava pitanje javnog dobra. Preostaje da nadležne institucije u narednih dva do tri mjeseca provedu aktivnosti prema novom zakonu nakon što isti stupina snagu", pojašnjeno je iz JP Autoceste FBiH. 

Prema tome, kako navode, JP Autoceste FBiH je u prethodnom razdoblju uspješno obavilo sve aktivnosti koje su potrebne kako bi se nastavilo s daljnjom izgradnjom autoceste na Koridoru Vc, točnije osigurana su u rekordnom roku nedostajuća sredstva za izgradnju drugog dijela Zeničke zaobilaznice, završena je zakonska reforma te su donešene potrebne odluke kako bi se krenulo i s radovima na jugu.

"Ističemo da smo spremni primiti konstruktivne kritike, svjesni slobode javnog iznošenja mišljenja i komentiranja, uz opasku da je izgradnja autoceste na Koridoru Vc infrastrukturni projekt ključ spasa za BiH i da priprema i realizacija projekata traje duže od jednog mandata", priopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?