Što se zbiva s izbičkim kljenom?

Ranije je listao sredinom siječnja ili u veljači, a ove godine miruje i u ožujku

13.03.2017.
u 07:00

Je li višestoljetni kljen u širokobriješkom selu Izbično izgubio kompas ili ga ometaju radiovalovi, možda mu smetaju buka automobila ili letovi zrakoplova ili se pak umorio nakon mnogo stoljeća predviđanja vremena? Možda mu smeta i nemarnost mještana ili pak njihovih susjeda koji sve više bacaju otpadni materijal u njegovo okruženje. Možda ga muči nešto drugo. Odgovor na ta pitanje zna samo “starac” čiji datum rođenja nitko ne zna. Ali zato je priča o njegovu predviđanju vremena poznata već stoljećima, a prenosi se s koljena na koljeno.

Godina bi mogla biti loša

Već je polovina ožujka, a jedan od prvih vjesnika proljeća, stari kljen iznad Ivanj Drage, koji svoje pupoljke otvara i prije visibaba, još spava tvrdi zimski san. Kažu kako ne pamte da se tako kasno budio. Kljen se u potpunosti uklopio u okruženje. Čak su ga preduhitrili drijen i ljubičice koje polako najavljuju dolazak proljeća...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?