UNO BiH

Rast prihoda od neizravnih poreza od 5,2 posto

novac
22.03.2019.
u 17:07

U Bosni i Hercegovini je u prva dva mjeseca ove godine zabilježen rast neto prihoda od neizravnih poreza od 5,2 posto.

-Budući da su izmjene Zakona o trošarinama, koje su podrazumijevale povećanje stope namjenske cestarine, u primjeni od 1. veljače 2018., naplata prihoda u siječnju 2019. sadrži efekte primjene tog zakona. Isključivanjem efekata povećanja namjenske putarine i pripadajućeg PDV-a stopa rasta neto prihoda od neizravnih poreza iznosi tri posto – navedeno je u biletenu Odjela za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oprezivanje BiH.

Rast prihoda od neizravnih poreza, kako se dodaje, opterećen je lošim trendovima u naplati trošarina.

-Nakon rasta prihoda od trošarina u siječnju 2019., u veljači je došlo do pada prihoda od 4,6 posto, što je ukupnu naplatu trošarina svelo na razinu iz 2018. - dodaje se u biltenu.

U siječnju je zabilježen intenzivniji rast naplate trošarine na duhanske prerađevine, koji je uključio i efekte uplate razlike trošarina nakon povećanja specifične trošarine na cigarete i rezani duhan od 1. siječnja 2019.

Međutim, kako naglašavaju, u veljači je zbog povećanja maloprodajnih cijena cigareta došlo do pada potrošnje, a time i pada prihoda od trošarina od 13,8 posto. Slabija naplata trošarina u veljači je imala za posljedicu negativni rast ukupno naplaćenih trošarina na duhan od 1,9 posto.

S obzirom na činjenicu da je Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu u remontu od polovice siječnja  do daljnjeg, pad prometa, a time i naplate trošarina i cestarine na domaće derivate nafte, je očekivan.

-Imajući to u vidu očekivana je supstitucija domaćih derivata derivatima iz uvoza - navedeno je u biletenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oprezivanje BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije