najčešći korisnici žene

Raste broj intervencija socijalne zaštite

15.01.2019.
u 17:45

U Ljubuškome djeluje jedan dom zdravlja te dvije područne ambulante, jedna javna ljekarna te četiri privatne, stoji, između ostaloga, u integriranoj strategiji razvoja općine Ljubuški od 2014. do 2024. Ističe se i kako Dom zdravlja pruža usluge iz domene primarne zdravstvene zaštite, opće medicine, medicine rada, pedijatrije, a navedeno je kako se radi o podacima iz 2011. godine.

Prihvatilište za bolesne

Kada je, pak, riječ o socijalnoj zaštiti, ona se na području Ljubuškog ostvaruje kroz Centar za socijalni rad Ljubuški čiji je osnivatelj Općina. Osim Doma zdravlja Ljubuški i Centra za socijalni rad bitno je naglasiti da u općini postoje još tri ustanove koje pružaju zdravstvenu i socijalnu skrb u općini Ljubuški. Jedna od njih je i Dom za stare i nemoćne “Sveti Josip Radnik” koji je otvoren 2004. godine. Za dom i njegovih 50 štićenika brinu se sestre milosrdnice Vinka Paulskog.

Dom je namijenjen siromašnim osobama koje nemaju velika prihode i svoje obitelji. Ljubuški ima i prihvatilište, hosipicij Božanskog milosrđa, za ljude koji boluju od neizliječivih bolesti i izvjesno je da će ubrzo umrijeti. Zamišljeno je da se u njega smještaju osobe s područja zapadne Hercegovine, točnije iz Posušja, Gruda, Ljubuškog i Čitluka. U općini Ljubuški nalazi se još jedna iznimno vrijedna ustanova iz djelokruga socijalne zaštite - Starački dom Ljubuški. Dom za starije i nemoćne osobe ima kapacitet do 100 osoba, smještaj je u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama. Pogodan je za pokretne, slabo pokretne i nepokretne osobe.

Na području Ljubuškog djeluju i humanitarne organizacije koje različitim vidovima pomoći skrbe o osobama slabijeg imovinskog stanja, teško bolesnima. Navodi se i kako su najbrojniji korisnici Centra za socijalni rad odrasle osobe. Promatrajući broj intervencija socijalne zaštite, vidljvo je kako je primijetan trend rasta dok je iz strukture vidljivo da najveći broj korisnika socijalne zaštite čine odrasle ženske osobe.

U strukturi izdvajanja odnosno vidova pomoći koji se isplaćuju kroz Centar za socijalnu zaštitu, najviše sudjeluju jednokratne novčane pomoći, potom stalne novčane pomoći te zdravstveno osiguranje. U strukturi socijalno ugroženih, najviše sudjeluju osobe ometene u psihičkom i fizičkom razvoju i osobe s invaliditetom i to pretežito muškarci te stare osobe bez obiteljskog staranja gdje opet prevladavaju muškarci. U ranjive skupine možemo ubrojiti osobe s invaliditetom i osobe ometene u psihičkom i fizičkom razvoju.

Ranjive skupine

O ranjivim skupinama posebno se brine udruga “Duga“ Ljubuški osnovana 2007. i ima 50 članova tj. djece i odraslih s posebnim potrebama. Financira se iz donacija, organiziranjem različitih humanitarnih akcija i apliciranjem na javne natječaje. Neki od ciljeva udruge su okupiti roditelje i djecu s invaliditetom, osnovati centar za djecu s posebnim potrebama, promicati prava djece i odraslih s invaliditetom. Pružanjem odgovarajućih usluga ovoj populaciji riješili bi se mnogi problemi i izgradnjom centra na području općine u kojem bi djeca, odrasli i njihovi roditelji mogli dobiti stručnu pomoć od rehabilitacije, stručnih savjeta, pravne pomoći, zdravstvene zaštite, navodi se u strategiji razvoja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?