Predsjedništvo BiH

Rasteretiti se prošlosti i okrenuti budućnosti

studeni
Avaz
25.11.2014.
u 09:00

Čović: Potičem vas da zajedno gradimo pozitivno ozračje u našoj BiH

- Mnoge stvari u našoj domovini nisu jednoznačno riješene, a svakako ne na način da se svi jednako dobro ovdje osjećamo.

Preuzimanje obveza

Siguran sam da nas upravo ovaj dan i njegovo obilježavanje snažno podsjeća na to što je duh BiH, kako je ona i bošnjačka, i hrvatska, i srpska. Stoga, naša predanost treba biti, prije svega, kako ustavno i institucionalno, ali i na svaki drugi način osigurati jednakopravnost bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda kao konstitutivnih i svih građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici tri konstitutivna naroda. Kada to stvarno budemo zagovarali, siguran sam da ćemo se moći rasteretiti prošlosti i ostaviti je povjesničarima. To je preduvjet da se relaksirano okrenemo onomu što je budućnost BiH. Naš euroatlantski put nije upitan kada su institucije EU i NATO-a u pitanju, moramo razumjeti da nije do njih nego do nas i našeg iskrenog opredjeljenja. Danas se u BiH živi izuzetno teško i vjerujem da su ovakvi nadnevci prigoda za preuzimanje obveza kako bismo se svi do kraja predali izgradnji društva ekonomske, socijalne i političke stabilnosti te ugodnome za življenje. Kako ovaj dan obilježavamo netom nakon održanih općih izbora, kada su svi naši narodi i građani imali prigodu birati po svojim uvjerenjima, potičem vas da zajedno gradimo pozitivno, afirmativno ozračje u našoj BiH, kazao je između ostaloga u svom obraćanju hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović sinoć u Sarajevu na svečanom prijmu u Predsjedništvu BiH upriličenom povodom Dana državnosti BiH. Bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović bili su sinoć domaćini diplomatima, brojnim međunarodnim dužnosnicima, predstavnicima vlasti, vjerskih zajednica, kulturnih i drugih institucija. - Nikada ne smijemo dopustiti da se izgubi smisao ovih velikih povijesnih dostignuća – kazao je Bakir Izetbegović u svom obraćanju.

Praznici i mjerila

- No, ni ove godine među domaćinima u Predsjedništvu BiH nije bilo srpskog člana Predsjedništva BiH i aktualnog predsjedatelja Predsjedništva BiH Mladena Ivanića. Podjele u vezi proslave ovoga dana, praznika, još su u BiH prisutne. Dok je u dijelu Federacije BiH jučer, a osobito danas, neradni dan, isti je u Republici Srpskoj radni dan. Politička nesuglasja su i danas prepreka da se utvrdi zakon o praznicima u BiH, odnosno datumi koje bi slavili svi narodi i svi ga, što je najvažnije, i prihvatili. Poruke koje su sinoć poslane iz Sarajeva jasan su pokazatelj kako je važna budućnost, kako narodi u BiH kompromisom i dogovorima mogu učiniti iskorak i uskoro biti dio Europske unije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?