Posavina

Ratarima podijeljeno 130 tona sjemenske soje

27.04.2020.
u 07:50

Podrška proljetnoj sjetvi najvažnija je aktivnost Ministarstva poljoprivrede

Poljoprivrednici u Posavskoj županiji ubrzano rade na pripremi zemljišta za proljetnu sjetvu i do kraja mjeseca planiraju okončati sve planirane aktivnosti. Obradovala ih je, kažu, posljednja kiša.

Mišković ističe problem brojnih poljoprivrednika iz općina Orašje i Domaljevac- Šamac koji posjeduju obradive površine na lijevoj obali rijeke Save u Republici Hrvatskoj, piše Večernji list BiH. 

- Zbog nemogućnosti prelaska u RH, bio sam prisiljen napraviti dogovor s tamošnjim poljoprivrednicima da mi pomognu i na mojim parcelama obave prehranu pšenice i pripremu zemljišta za proljetnu sjetvu. Nadam se da će uskoro doći do ublažavanja mjera kojima će biti omogućeno da sa strojevima prijeđemo u RH i obavimo proljetnu sjetvu - ustvrdio je Mišković.

Podrška proljetnoj sjetvi trenutačno je najznačajnija aktivnost Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PŽ. U cilju pomoći poljoprivrednicima da zasiju što više plodnih površina, ovih dana uz pomoć nadležnog ministarstva završena je podjela sjemenskog materijala soje za poljoprivrednike iz općina Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac. Podjela je izvršena po osnovi javnog poziva za sudjelovanje u aktivnostima zasnivanja i proširivanja proizvodnje soje u 2020. godini, realiziranog u okviru razvojne suradnje UNDP-jeva projekta “Inicijativa za razvoj infrastrukture u BiH (CIDI)” i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije. Ukupno je sjeme soje dobilo 350 proizvođača, od toga 216 iz općine Orašje, 79 iz općine Domaljevac-Šamac i 55 korisnika s područja općine Odžak, kojima je ukupno podijeljeno 130 tona soje, što je dovoljno da se zasije oko 1300 ha obradivih površina.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?