Gornja Tramošnica

Razasuti diljem Europe ponovno su se okupili na svome ognjištu

05.08.2020.
u 21:16

Nakon rata župa Gornja Tramošnica u Bosanskoj Posavini, inače najveće hodočasničko mjesto Gospi od Anđela u Bosni i Hercegovini, polako okuplja razasuti vjernički puk diljem svijeta - od Švicarske, Njemačke, Austrije... do susjedne Hrvatske. Za blagdane župljani nakratko dođu posjetiti rodni kraj, a tako je bilo i ove godine. No zbog pandemije koronavirusa, koja je zahvatila cijeli svijet, vjernika je bilo znatno manje nego prijašnjih godina, piše Večernji list BiH. 

Izvor duhovnosti

Ipak, vjernici okolnih posavskih župa nisu ni ove godine prekinuli tradiciju hodočašća do Gornje Tramošnice, gdje se svakim početkom kolovoza napajaju iz izvora duhovnosti. Vjernici iz župa Tolisa i Vidovice bili su dio te kolone. Tolišani su prešli put dug više od 20 kilometara, oni iz Vidovica 30. Kolona od uglavnom mladih hodočasnika potvrda je da župljani štuju Gospu od Anđela i nastavljaju tradiciju koja, primjerice, u toliškoj župi traje više od 80 godina. Vidovačkoj i toliškoj koloni pridružili su se i hodočasnici iz Jenjića i Boka. Na proslavi patrona župe u Gornjoj Tramošnici svečano misno slavlje pred više od tisuću vjernika u koncelebraciji s mjesnim župnikom fra Markom Lovrićem i svećenicima susjednih župa, predvođeni dekanom Doborskog dekanata vlč. Jakobom Filipovićem, predvodio je mons. dr. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki.

Toliška pjesma

- Kao što se u središtu ljudskoga tijela nalazi srce kao pokretač svega, tako je u središtu Franjine misli i djela Isus Krist i njegova majka Blažena Djevica Marija, Gospa od Anđela. I današnje majke koje su hodočastile Gospi od Anđela napajaju se svesrdnim darom Duha Svetoga. Braća sv. Franje navještaju poruku po cijelome svijetu, pa i našoj Tramošnici stoljećima. I naša toliška pjesma kaže: “Anđeli nebeski, otvorite raj, da vidimo Mariju, taj nebeski sjaj”. To je odgovor na poruku sv. Franje u kojoj poručuje kako svoj puk želi dovesti u Božju blizinu, Gospi od Anđela - naglasio je u svojoj propovijedi u Gornjoj Tramošnici mons. dr. Marko Semren. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?