DOBRO JE ZNATI

Razbijamo mitove: Smiju li dijabetičari jesti jaja?

28.07.2019.
u 19:00

Posljednjih dvadesetak godina jaja su "došla na loš glas" zbog kolesterola. Ipak, ovo biste trebali znati...

Jaja su odličan izvor proteina, a sadrže i esecijalne nutrijente i mnogima su omiljena namirnica. 

Ali, posljednjih dvadesetak godina jaja su "došla na loš glas" zbog kolesterola. Ipak, ovo biste trebali znati...

Uzme li odrasla osoba dva jaja tijekom dana, unijet će 30 posto dnevnih potreba za bjelančevinama. Bjelančevine čine jaje punovrijednim izvorom jer sadrže sve esencijalne aminokiseline u odlično izbalansiranim količinama, a pritom su visoko probavljive.

Osim toga, jaja, sadrže sve potrebne vitamine osim vitamina C. 

Jaja su jedna od rijetkih izvora vitamina B12 (može pridonijeti očuvanju mentalne aktivnosti, pomaže u regulaciji metabolizma i pridonosi formiranju crvenih krvnih tjelešaca). Sadrži i vitamin D koji pridonosi regulaciji kalcija i fosfora u organizmu te doprinosi zdravom radu imunološkog sustava, te E vitamin. Od karotenoida zastupljeni su ksantofili, lutein i zeksantin. Oni pridonose žutoj boji žumanjka i pripisuje im se blagotvorno djelovanje na vid. Dokazano je da te biološki aktivne komponente iz jaja imaju veću raspoloživost od onih iz biljnih izvora. Od mineralnih tvari zastupljeni su kalcij, fosfor, magnezij, cink, bakar, željezo i mangan. Žumanjak sadrži i jod, selen, sumpor, kalij, natrij i klor. 

Jedno jaje prosječne veličine, skupa sa žumanjkom, sadrži: 

- 80 kalorija

- 1.8g zasićene masti

- 216mg kolesterola

- 80mg natrija .

- 4g šećera

- 7.3g proteina 

Što to znači za dijabetičare?  Iako još postoje određene kontroverze u vezi s jajima i kolesterolom, najveći broj istraživanja dokazao je da su zasićene masti iz hrane (u jednom jajetu samo 1,5 g), a ne kolesterol, razlog porasta kolesterola u krvi. Stoga, niti jaja, a niti unos kolesterola nisu povezani s incidencijom kardiovaskularnih bolesti. 

Istraživanja provedena u posljednjih 40 godina dokazuju da zdrave odrasle osobe mogu jesti jaja bez straha da će im to povećati rizik od bolesti. Proteinski doručak koji sadrži 30 grama proteina iz jaja znatno produljuje i osjećaj sitosti, piše na portalu dijabetes.hr

Preporuka je jaja jesti kuhana kako biste izbjegli dodavanje masnoće za pripremu omleta.

Ipak, ako bolujete od neke kronične bolesti, poput dijabetesa, svakako se konzultirajte sa svojim liječnikom oko smjernica za prehranu i liječenje.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?