Dayton

Razgovori o miru u BiH ispod krila zrakoplova i razarajućih projektila

Dayton
Wikimedia Commons
06.11.2015.
u 06:15

Nakon prvotnog napretka u pregovorima za završetak rata na Balkanu u zrakoplovnoj bazi Wright Patterson u Daytonu, državi Ohio, prije dvadeset godina obavještajac general pukovnik Donald Kerrick, koji je izvještavao Ured američkog predsjednika Billa Clintona, naveo je kako je nakon prva dva ohrabrujuća dana došlo do zastoja između strana. On je, međutim, sočno i potanko portretirao sudionike razgovora, ključne detalje zastoja, ali i svjesno ili ne opisao zašto su, primjerice, Amerikanci odabrali upravo zrakoplovnu bazu za pregovore - kako bi sudionike fascinirali tada najsuvremenijim oružjem.

‘Idilično mjesto’

“Turobno, hladno nebo iznad Daytona trećega dana. Strane su i dalje srdačne i susretljive jedne prema drugima, ali još uvijek ne pokazuju gotovo nikakve pomak na ključna pitanja”, poput hladnoga tuša nakon prvih optimističnih tonova osvijetlio je Kerrick razgovore trećeg dana u zrakoplovnoj bazi. Pri tome je naveo i kako je održana zanimljiva večera u ambijentu koji nimalo ne sliči mjestu za završetak rata. “Petak navečer, večera pod okriljem (zrakoplova) B-52 i F-117 Stealth te s pogledom prema Tomahawk projektilima u zrakoplovnom muzeju, primjereno okružje za mirovne pregovore. Smijeh i prijateljstvo među svim stranama, a neke zanimljive popratne razgovore (Chris Hill - Krajišnik, Slobo - Haris, Kerrick - Koljević itd., temeljni problemi ostaju netaknuti”, naveo je Kerrick. Ovaj dužnosnik je skraćeno nazivao Slobodana Miloševića Slobo, a na večeri je naveo još i Momčila Krajišnika, Nikolu Koljevića, Christophera Hill, tadašnjeg državnog tajnika SAD-a. Također je naveo i kako mediji izvješćuju o zastoju, ali i kako se pregovori za vikend neće odvijati. Američki obavještajni dužnosnik navodi da su pregovori ipak nastavljeni o zemljovidima, ustavu, izborima i Federaciji s dosta popratnih razgovora. Naveo je i kako je njemački diplomat Wolfgang Ischinger imao vrlo ‘korisne razgovore s Miloševićem’. Posebno su bili teški razgovori s predstavnicima Bošnjaka, navodi američki dužnosnik koji je Izetbegovića oslovljavao s Izy.

Mali napredak

“Sastanak predstavnika SAD-a s Izetbegovićem donio je neki napredak o ustavu i izborima, ali Milošević i Izy su zadržali suprotne stavove o izboru nacionalnog parlamenta i predsjedništva. Bošnjaci napreduju u razvoju unutarnje pozicije, ali razlike ostaju vidljive. Izy - Mo su sinkronizirani, ali je Harris na margini. Na nagovor Dicka Holbrookea, Izy je pristao izravno razgovarati s Miloševićem u nedjelju. Mo je odveo Izyja i bošnjačku stranu u Lousville na subotnji nogometni meč”, otkrio je Kerrick. On je time dao do znanja da su se Silajdžić i Izetbegović razilazili oko rješenja krize, a Milošević - Muhamed Šarirbey, tadašnji šef diplomacije, se slagao s Izetbegovićem. U ove razgovore upleo se i problem novinara Davida Rohdea iz “Christian Science Monitora” koji je izvještavao o masovnim zločinima počinjenim u istočnoj Bosni i genocidu koji je počinjen nad Bošnjacima, Holbrooke je sa srpskim predstavnicima pokušavao i na kraju ishodio njegov pronalazak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije