ANDRIJA ŠIMUNOVIĆ, NAČELNIK OPĆINE RAVNO

Različitim mjerama povećat ćemo udio mladih obitelji i djece u populaciji

21.02.2018.
u 20:00

O kapitalnim projektima koji će u općini Ravno biti prioritet, o Domu za stare i nemoćne čije bi otvorenje trebalo biti u ožujku ove godine, suradnji s članovima Općinskog vijeća, ali i problemima s kojima se susreće ta općina razgovarali smo s njezinim načelnikom Andrijom Šimunovićem.

Na što će u ovoj godini biti najviše usmjeren rad lokalne vlast i za koje kapitalne projekte se planira izdvojiti najviše novčanih sredstava?

- U ovoj godini planiramo nastavak radova na izgradnji potrebne infrastrukture na prostoru općine, u prvom redu vodoopskrbnih sustava Turkovići - Pećina - Trebinja i u suradnji s nadležnim institucijama u RH sustava Brgat (RH) - Ivanica. U proračunu za ovu godinu planirana su sredstva za njihovo sufinanciranje. Planirali smo izvršiti sanaciju dijela lokalnih cesta na prostoru općine, od kojih se kao prioritet izdvaja cesta Zavala - Belenići - Zaplanik, koja je jedina cestovna veza prostorom naše općine. U realizaciji ovih projekata, uz vlastita sredstva, očekujemo pomoć i viših razina vlasti.

Budući da je iseljavanje stanovništva stalna i aktualna tema u BiH, što pokazuju brojni podaci (popis stanovništva, statistike o natalitetu - mortalitetu), kakvo je stanje u vašoj općini? Na čemu je naglasak rada lokalne vlasti kada je riječ o toj temi?

- Različite političke odluke iz bliže povijesti (ukidanje općine Ravno 1963., ukidanje uskotračne pruge Čapljina - Ravno - Dubrovnik 1976.) imale su snažan negativan utjecaj na negativne demografske procese u tom vremenu na prostoru naše općine. U ratnoj agresiji u listopadu 1991. godine Ravno je pretrpjelo velika stradanja, progon stanovništva i masovna razaranja (stambenih, gospodarskih i infrastrukturnih objekata), što je prouzročilo i sporiji povratak stanovništva poslije 1996. Općina danas pokušava različitim mjerama (povoljnim cijenama zemljišta za gradnju stambenih i poslovnih objekata, pomoć u stambenom zbrinjavanju osobama koje su zaposlene na prostoru općine, a nemaju riješeno stambeno pitanje, uvođenjem naknade za djecu koja pohađaju Osnovnu školu “Ravno”...) povećati udio mladih obitelji i djece u ukupnoj populaciji. Upravo zbog povoljne cijene zemljišta i ukupnih naknada, oko 70 uglavnom mladih obitelji koje su zaposlene u Dubrovniku i okolici, a nisu imale riješeno stambeno pitanje, prepoznalo je pogodnosti i izgradilo dom na prostoru naše općine. Takvo zanimanje za rješavanje stambenog pitanja na prostoru naše općine je u porastu.

Na području općine Ravno u tijeku su dva projekta - izgradnja Doma za starije osobe i naselja za djecu bez roditeljske skrbi. U kojoj su fazi projekti, kada bi se mogli useliti prvi stanari?

- Općina Ravno je, u suradnji s Humanitarnom organizacijom “Sveti Josip Radnik” i župom Ravno, realizirala projekt izgradnje Doma za stare i nemoćne osobe. Humanitarna organizacija “Sveti Josip Radnik” financirala je izgradnju doma s glavnom potrebnom opremom, a Općina osigurala potrebno zemljište za gradnju površine oko 7500 četvornih metara i izgrdila potrebnu infrastrukturu (pristupnu cestu, vodoopskrbu, elektroopskrbu...). Vlada HNŽ-a pomogla je Općini u sufinanciranju navedenih aktivnosti. Otvaranje ustanove planirano je u ožujku ove godine.

Radi li lokalna vlast na projektima socijalnog karaktera, poput pomoći za socijalno ugrožene obitelji, njihovo stambeno zbrinjavanje…?

- Naša lokalna zajednica dobila je vrijedan i kvalitetan sadržaj koji će doprinijeti održivom razvitku ovakvih ruralnih područja. Općina, u suradnji i uz potporu UNDP-ja u BiH, izrađuje integriranu strategiju razvitka općine Ravno od 2019. do 2028. Uvažavajući prednosti prostora, njegove specifičnosti i resurse, buduća strategija će kroz sveobuhvatan programski dokument usmjeriti razvoj općine za planirano razdoblje. Cilj nam je postati prepoznatljiva ruralna destinacija vrhunskog turističkog doživljaja utemeljena na načelima održivog razvitka.

Kakva je suradnja s članovima Općinskog vijeća Ravno?

- Općinsko vijeće Ravno ima 15 vijećnika (devet HDZ-a BiH, četiri SNSD-a i dva HDZ-a 1990.). Gotovo sve odluke u OV-u, uz raniju kvalitetnu pripremu i raspravu, donose se jednoglasno u cilju što kvalitetnijeg razvoja naše lokalne zajednice.

Koji su najčešći problemi s kojima se susreće lokalna vlast?

- Neriješena osnovna javna infrastruktura u nekim naseljenim mjestima (vodoopskrba, elektroopskrba, loše stanje lokalnih cesta) naš je gorući problem i pokušavamo ga prioritetno riješiti sukladno mogućnostima i uz pomoć Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. Ponovna uspostava Policijske postaje Ravno, u dogovoru s Vladom HNŽ-a, postavljeni je prioritet i potreba naše općine (jedina smo općina u BiH bez policijske postaje).

Ključne riječi

Komentara 1

ZA
zambata
07:16 22.02.2018.

Općina sa najviše pomoći po glavi stanovnika u svijetu. Pola novijih kuća u Dubrovniku je izgrađeno od cigle i blokova koja su dodijeljena Ravnom. Samo plaču a sve su dobili. Vukić ima super kuću u DU, brat mu u Trnčini, sve go lopov.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?