u tijeku upisi

Razmišljate što upisati, ovo su najisplativiji fakulteti

studenti
14.07.2016.
u 19:09

Istraživanje je pokazalo da ćete posao najlakše naći završite li elektrotehnički, ekonomski ili farmaceutski fakultet

U tijeku su upisi studenata na fakultete u našoj zemlji. Nova akademska godina počinje na jesen, a fakulteti će primiti na tisuće mladih koji bi željeli steći stručno zvanje. No ove godine manje je brucoša. 

Fakulteti će primiti na tisuće studenata no pitanje je koliko će ih nakon završenog školovanja naći posao. 

Da će zaposlenje naći nakon školovanja vjeruje i 18-godišnja Nasiha Nuhanović, koja je u društvu oca došla predati papire za upis. Izabrala je Pravni fakultet, javlja N1.

"Zato što mislim da je to jedan od perspektivnijih fakulteta u našoj državi i iako je neko mišljenje da se na birou nalazi mnogo pravnika, mislim da je to dobro zanimanje i da ima jedan široki dijapazon zanimanja, odnosno što bi mogla raditi nakon ovog fakulteta", kazala je Nuhanović.

No Pravni fakultet ne nalazi se u top tri najisplativijih fakulteta u našoj zemlji. Pokazalo je to i istraživanje portala posao.ba, u kojem se navodi da ćete posao najlakše naći završite li elektrotehnički, ekonomski ili farmaceutski fakultet.

Prve procjene pokazuju kako su upravo ti fakulteti ove godine pobudili najveće zanimanje budućih studenata na UNSA.

"Zanimljivo je spomenuti kako je ove godine došlo do intenzivnog zanimanja za grupaciju medicinskih znanosti, a to je Medicinski fakultet, Farmaceutski fakultet, Stomatološki fakultet, kao i Zdravstveni fakultet. Također je uobičajen interes za Elektrotehnički fakultet i još neke fakultete, možemo reći, sedam fakulteta koji su od većeg interesa nego što primaju broj studenata", rekao je prof.dr. Faruk Mekić, prorektor sarajevskog sveučilišta. 

Zanimanje je uveliko manje nego prethodnih godina, manje je srednjoškolaca, a samim time manje i brucoša.

"Možemo reći da je zanimanje oko 15 posto manje od broja upisa koje je dozvolila Vlada Sarajevske županije", dodao je Mekić.

Slično je i u Republici Srpskoj. U ovom bh. entitetu, prema prvim procjenama, nikad manje upisanih studenata. Primjera radi, zanimanje za Pravni fakultet na banjolučkom sveučilištu pokazalo je 85 studenata, od 260 slobodnih mjesta koliko je bilo predviđeno natječajem.

"Mislim da je u pitanju postratna generacija 1995/96. i da je ovakav demografski pokazatelj bio i očekivan. Za nas je ovo rapidno manji broj studenata, jer ih nikada nije bilo ispod 300, ali s obzirom na to da iste informacije imam i sa drugih fakulteta, javnih i privatnih, nisam iznenađen", navodi Darko Radić, prodekan za nastavu na Pravnom fakultetu u Banja Luci.

No, situacija se možda popravi nakon drugog upisnog roka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?