Poruka sa SBF-a:

Razvijena infrastruktura preduvjet za privredni razvoj

Poruka sa SBF-a
05.05.2016.
u 12:49

Razvijena infrastruktura je važan preduvjet za privlačenje investicija i privredni razvoj, istaknuto je danas na panelu "Infrastrukturni razvoj - globalni izazovi i pristupi", drugog dana Sarajevo Business Foruma.

Xiong Tao, zamjenik gradonačelnika kineskog grada Yiwu, rekao je da se od tog grada do Madrida proteže najduža željeznička pruga na svijetu koja prolazi kroz osam zemalja: Kinu, Kazahstan, Rusiju, Bjelorusiju, Poljsku, Njemačku, Francusku i Španjolsku. 

Dodao je da su, i pored velike važnosti tog megaprojekta, tamošnje vlasti suočene s mnogim izazovima poput različite širine kolosijeka u različitim zemljama, zbog čega robu moraju pretovarati iz jednog voza što oduzima puno vremena.

Također, naveo je da traže partnere za investicije u željezničke projekte da bi bolje uredili oblast logistike.

Zhang Xiaoyuan, generalni direktor kompanije "China Road and Bridge Corporation" za Srbiju, rekao je da je ta kompanija od kraja 2015. investirala oko 2.500 km autoputa u Kini, od čega je pola već pušteno u promet, čime je postala najveći investitor u Kini kad je u pitanju izgradnja autoputeva.

Naglasio je da je kompanija izgradila most u Beogradu koji je po procjeni Vlade Srbije urađen kvalitetno i unutar budžetskih i vremenskih odrednica, kao i da su prošle godine izveli projekt u Crnoj Gori na osnovu  saradnje vlada dviju zemalja.

Šef Ureda EBRD-a u BiH Ian Brown izjavio je da je za tu instituciju poboljšanje infrastrukture ove regije od ključne važnosti za širenje transeuropske mreže.

Pojasnio je da je koridor 5-C dio te mreže jer će povezivati luku Ploče s Budimpeštom.

Brown je dodao da je analiza Svjetske banke pokazala da je željeznički transport vrlo ograničen i da kompanije imaju teškoća  o poslovanju, te da je EBRD prošle godine investirao u projekte transporta na zapadnom Balkanu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. 

Alwi Shihaba, specijalni izaslanik predsjednika Indonezije za zemlje Organizacije islamske suradnje, naveo je da se njegova zemlja sastoji od 17.000 tisuća otoka od čega je gotovo 7.000 naseljeno, kao i da je podijeljena na zapad i istok po razvijenosti, što aktuelna vlada nastoji promijeniti. 

Kazao je da u istočnom dijelu ima manje investicija zbog nerazvijene infrastrukture, te da vlada inzistira da ona financira izgradnju nove infrastrukture.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?