Projekti

Razvoj gospodarskih zona, geotermalni izvori, stavljanje u funkciju mosta Svilaj...

20.02.2021.
u 15:34

Najviša zakonodavna tijela na lokalnoj, općinskoj razini u Posavskoj županiji, općinska vijeća, održala su zasjedanja u svim trima posavskim općinama, Orašju, Domaljevcu-Šamcu i Odžaku. Novoimenovani načelnik općine Orašje Marijan Oršolić svoj mandat želi već na samom početku rada obilježiti aktivnim pristupom prema učinkovitijem radu općinske administracije te naglaskom na projektima kojima želi podignuti kvalitetu života u toj posavskoj općini. Nastavljeni su projekti započeti u prethodnom mandatu na infrastrukturnom uređenju općinskog središta i, između ostaloga, daljnjem proširenju najuređenije poslovne zone u Federaciji BiH. Načelnik Oršolić pokrenuo je i niz drugih projekata, a radi se o projektima kojima će grad Orašje zacijelo dobiti primjereno uređenje kao važno prometno čvorište s važnim geostrateškim položajem jer se nalazi na granici s EU-om.

Pozitivan učinak

Na zasjedanju Općinskoga vijeća Orašje vijećnici su dali potporu programu rada OV-a za 2021., a usvojeno je izvješće o izvršenju proračuna općine za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2020. godine u kojem je ostvaren pozitivan financijski učinak od 826.511 KM. Jednoglasno je usvojen nacrt proračuna općine Orašje za 2021. u iznosu od 7,759.000 KM, a u istom iznosu planirani su i rashodi. To je u odnosu na izmjene i dopune prošlogodišnjeg proračuna povećanje za 549.000 KM. Nacrt će biti upućen u javnu raspravu radi što bolje pripreme prijedloga proračuna koji bi se trebao naći pred vijećnicima do kraja ožujka.

Općina Domaljevac-Šamac na sjednici OV-a usvojila je proračun za 2021. u visini od 3,393.000 KM. Prigodom prezentiranja tog najvažnijeg financijskog dokumenta općinski načelnik Stjepan Piljić istaknuo je kako je on pripremljen u skladu sa Zakonom o proračunu FBiH, konzultacije sa strukom te osluškivanja potreba građana. Najznačajniji proračunski prihodi vežu se, naglasio je Piljić, uz carinski terminal, a rashodovna strana sadržava niz projektnih aktivnosti usmjerenih na razvoj općine. Očekivanja su građana kako će Općina završiti započeti milijunski projekt vodoopskrbe koji se nastavlja fazno i u ovoj godini te otvoriti obećano poglavlje vezano za geotermalni izvor i iskorištavanje velikog prirodnog resursa općine, što su neki i od prioriteta rada općinskoga poglavarstva na čelu s načelnikom Piljićem. Općina ima u prioritetima i razvoj poslovnih gospodarskih zona, što bi moglo pomoći i u ublažavanju posljedica globalnog problema odlaska mladih obitelji, koji je prisutan i u toj posavskoj općini.

Nastavljena je i konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Odžak prekinuta 25. siječnja. Na sjednici su razmatrane preostale točke dnevnog reda: izbor i imenovanje Povjerenstva za izbor i imenovanja i izbor i imenovanje predsjedatelja i zamjenika predsjedatelja Općinskog vijeća.

Sjednici je prisustvovalo svih 25 vijećnika, a predsjedao je najstariji vijećnik Marko Barukčić.

Izneseni prioriteti

Većinom vijećničkih glasova izabrano je Povjerenstvo za izbor i imenovanja u sastavu Dijana Vranjić (HDZ BiH), Mario Stanić (HDZ BiH), Zlatko Erceg (HDZ BiH), Azaudin Porobić (SDA) i Damir Ivetić (SNSD). Većinom vijećničkih glasova za predsjedateljicu Općinskog vijeća izabrana je Nasiha Torić (SDA), a za zamjenika predsjedatelja Općinskog vijeća Dragan Martinović (HDZ BiH). Izborom predsjedatelja i zamjenika predsjedatelja završena je konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća.

- Što se tiče naših općinskih prioriteta - naglašava načelnica Nada Ćulap - svakako je u vrhu konačno otvorenje graničnog prijelaza i stavljanja u funkciju novosagrađenog međudržavnog mosta Svilaj, jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata na autocesti koridora Vc koji povezuje BiH s Hrvatskom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?