Recept smo pronašli u kuharici staroj gotovo pola stoljeća, zbog čega je i način pripreme pomalo arhaičan. Upravo u tome i jest čar!
Prije 50-ak godina pretpostavljalo se kako su domaćice s iskustvom razvile poseban osjećaj za procjenu pa fokus nije bio na mjerama i temperaturi. Rižu na mlijeku trebaš kuhati na laganoj vatri i povremeno baciti oko da provjeriš je li upila mlijeko. Naravno, uz pokoji dodatak možeš je transformirati iz starinskog doručka u izvanrednu slasticu. U mlijeko možeš ubaciti štapić vanilije, cimet, rum, kavu pa čak i otopljenu čokoladu, a naknadno možeš umiješati suho voće, oraščiće, džem, voćne preljeve...
Sastojci:
- 100 g riže
- 750 ml mlijeka
- 4 žlice šećera
- Prstohvat soli
Priprema:
1. Kuhaj rižu u vodi tri minute, a zatim je ocijedi.
2. U mlijeko dodaj prstohvat soli, stavi na vatru i pričekaj da zavrije, a onda dodaj rižu.
3. Kuhaj na slaboj vatri dok riža ne upije mlijeko i nemoj miješati.
4. U kuhanu rižu dodaj šećer i oprezno promiješaj vilicom kako bi zrna ostala cijela.
Dobar tek!