TOPE SE U USTIMA

Recept za medenjake koji su odmah mekani, ne treba čekati

04.12.2020.
u 10:55

Ovi medenjaci su odlični takvi kakvi jesu, ali možete ih i prekriti čokoladom. U tom slučaju neka čokolada bude crna, sa što većim udjelom kakaa.

Sastojci:

150 g meda
1 žličica soda bikarbone
250 g maslaca
2 jaja
15 g šećera u prahu
500 g oštrog brašna
1 žličica cimeta
ribana korica jednog limuna
1 žlica ruma
3 prstohvata muškatnog oraščića

Postupak:

Izmiksate metlicama maslac (koji ranije ostavite da omekša na sobnoj temperaturi), jaja i rum. Posebno pomiješajte suhe sastojke - brašno, koricu limuna, cimet, muškatni oraščić i šećer.

Zagrijte lagano med pa kada je topao, u njega stavite soda bikarbonu i promiješajte - trebala bi nastati pjena. To ulijte u mješavinu ranije pripremljenog maslaca, jaja i ruma pa dobro promiješajte. Potom u to dodajte mješavinu suhih sastojaka pa dobro promiješajte da se poveže i stavite tijesto u hladnjak na sat vremena.


Nakon toga radite kuglice promjera oko tri centimetara pa ih slažite na protvan, na masni papir. Neka među kuglicama bude veći razmak (oko 8 do 10 cm) jer će se dosta raširiti.

Pecite ih na sredini pećnice, na 170 stupnjeva - 10 minuta.

Dodatni savjeti:

Brže će vam ići ako imate dva protvana, pa dok se jedna tura peče, drugu pripremate. Također, ako osjetite da je smjesa omekšala, vratite je nakratko u frižider, npr. u pauzama između pravljenja kuglica. Naime, kada je hladna, puno lakše je raditi kuglice jer se smjesa ne lijepi za ruke.
Želite li da vam se medenjaci sjaje, premažite ih glukoznim ili javorovim sirupom, ili sirup napravite od šećera i malo vode.
Ovi medenjaci su odlični takvi kakvi jesu, ali možete ih i prekriti čokoladom - u tom slučaju neka čokolada bude crna, sa što većim udjelom kakaa. Otopite čokoladu na pari pa provlačite medenjake kroz nju. Stavite da se osuše na rešetku ili masni papir.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?